неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Стилистът Митко Дамов за красивия живот в грозната действителност

Стилистът Митко Дамов за красивия живот в грозната действителност

„Модата трябва да бъде форма на бягство от действителността. Но в никакъв случай форма за лишаване от свобода“, казва великият моден гуру Александър Маккуин, който почина едва 40-годишен преди седем години.

Именно за мода и красотата в грозната действителност разговаряхме в „Честно казано“ с Митко Дамов, един от най-популярните стилисти и магнетични личности в света на естетиката и модата у нас.

„Действително бягам от действителността с това, което правя. Бягам от политическите призраци, бягам от това, което създават реално и се опитват да ни наложат – манталитета, стилистиката. Нашествието на анцузите, на чалгата, на плеймейтките – това е грозната ни действителност, облечена в някаква форма и преструваща се на красива“, признава откровено стилистът.

Лошото е, че това говори, че не сме мръднали от времето след ’89 г., когато анцузите с джапанките станаха модерни, категоричен е Дамов.

Казва, че се отбранява в грозната действителност на анцузите, като не ги допуска около себе си и да ги игнорира. Самият аз се опитвам да съм с анцуг, само коато тренирам, споделя стилистът.

„В градска среда човек трябва да прилича на гражданин и хората да  изглежда по определен начин. Но в 90% от случаите не ни се получава“, казва Дамов.

„Няма рецепта за това да бъдеш едновременно елегантен и екстравагантен. Това не прави добро впечатление, дори когато се разхождаш по софийските улици, и особено на анцузите, защото разглеждаш различно“, признава стилистът.

Той спонсорира в рамките на „София Филм Фест“ прожекции на филми – портрети на модни величия и икони, сред които .

„Това е начин за формиране на градско самосъзнание и вкус, на това да видиш как се правят и изглеждат истинските неща, да се докоснеш до тях. Интересно е, че има публика, която разбира тези неща, харесва ги и ги“, споделя той.

Целия разговор със стилиста Митко Дамов можете да видите в следващото видео:

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …

Един коментар

  1. ОК Любице, разбирам че е Ден за размисъл и си смучеш от пръстите, но стига вече с тия претенциозни псевдо-интелектуални превземки. Все пак сме между Европа и Азия, какво очакваш – всички да се обличаме в GIVENCHY Haute Couture като слизаме да вземем два килограма кайма от магазина пред блока?