петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Стереотипи, етикети и предразсъдъци, или колко е трудно да приемем различията

Стереотипи, етикети и предразсъдъци, или колко е трудно да приемем различията

Стереотипи, етикети и предразсъдъци, или колко е трудно да приемем различията помежду си. Темата коментираха в еМисия България Самир Уали и Мария Николова.

Самир Уали е българин, роден в Багдад, но израснал в България. Казва, че хората имат много предразсъдъци и особено в България.

„Те не те познават, но те заклеймяват без значение на име или вид. След Брюксел беше ясно, че ще се засилят предразсъдъците и на мен ми се случи вчера. Всеки ден пътувам с метрото до работа, понеже тренирам, спортувам, всеки ден пътувам с голям сак. На една от метростанциите се качи една възрастна дама, която седна срещу мен и през цялото пътуване ме гледаше втренчено. Оказа се, че слизаме на една и съща спирка. Дамата вървеше пред мен и в рамките на 20-ина метра се обърна поне 10- 15 пъти, да ме погледне, при което аз си свалих слушалките и я попитах дали има проблем , а тя ми откликна, че като види мургав мъж с брада и голям сак, се плаши“, разказа Самир.

„Тази жена няма как да знае, че имам повече българско самосъзнание, отколкото иракско, но тя вижда брада, мургав тип и веднага решава най-лошото“, допълни той и каза още, че през целия си живот се е борил срещу предразсъдъците в България.

„Не смятам, че проблемът е ислямът, арабите, африканците, а самите ние, хората“, подчерта той.

На свой ред, блогърът Мария Николова, позната и като Добрата фея, коментира, че проблемът на Европа са гетата.

„Гета има и в България, в Париж, в Брюксел, в повечето големи европейски градове. Обществото, което е приело да има гета, е решило, че може да приеме като толерантност начина, по който те живеят. Не зная дали думата е „толерантност“ или в един момент незаинтересованост и отказ от справяне с проблема“, каза още тя.

Според Николова Европа ще се справи с проблема, едва когато се справи с гетатта.

От площада на Борсата в Брюксел, се включи и българката Милена Илиева, автор на блога „Живот в Белгия“.

„Намирам се на най-тъжното място в Брюксел. Тук има най-много свещи и цветя. Едва ли мога да намеря толкова силни думи в себе си, за да ви опиша какво се случва тук и изобщо колко е тъжно всичко“, каза тя.

„Привидно градът се опитва да се изправи, но това не е животът, който познаваме. Животът на нас – обикновените хора, е абсолютно различен след вторник“, сподели още българката.

 

 

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …