четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Художникът Стефан Тодоров: Коприната ми дава пълна свобода

Художникът Стефан Тодоров: Коприната ми дава пълна свобода

Стилът на Стефан Тодоров не може да се сбърка, а картините му печелят награди в цял свят, Той казва, че се радва както на престижните отличия, така и на случайните разговори с хора, вдъхновени от неговите платна.

А рисуването му е сякаш генетично заложено. Израснал съм в семейство на художници и архитекти, със сигурност това има някакво значение, разказва той в интервю за Би Ай Ти.

Стефан рисува от 9-годишен, а първата му изложба е когато е едва на 11 години. Според него всичко е започнали малко на игра.

През годините творецът сменя различни материали и платна, като напоследък припознава коприната за основен материал, показвайки колко изненадващо може да изглежда като основа за картините му.

Коприната е много фина и ми позволява пълна свобода, мога да бъда изключително графичен, да работя почти с перо върху платното и с редица подложки, както и много пластичен, цветен и експресивен, обяснява той предимствата й.

За Стефан Тодоров процесът на работа е точно толкова интересен, колкото и крайният резултат. Той никога не е приемал работата си като занаят и признава, че му трябва известно време, преди да се раздели с картините си.

Художникът продава повечето си творби в чужбина и като много свои колеги, е разочарован от липсващата културна политика в страната ни. Затова не е учудващо, че бъдещето си Стефан Тодоров не вижда в България.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …