неделя , 23 април 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Жива връзка / Стефан Tафров: Въвеждането на уседналост е враждебен акт срещу български граждани
JIVA_TAFROV картинка 3

Стефан Tафров: Въвеждането на уседналост е враждебен акт срещу български граждани

Предлаганите промени в Изборния кодекс за уседналост за президентски и парламентарни избори ограничава конституционни права на българските граждани, уседнали трайно в чужбина, като ги изключва от политическия процес.

Това заяви дипломатът и бивш постоянен представител на България в ООН Стефан Тафров, който бе и кандидат за депутат на „Да, България“, в предаването „Жива връзка“ по Би Ай Ти.

Той подчерта, че личното му мнение съвпада с мнението на партия „Да, България“, която още вчера публикува декларация, с която се противопостави остро на това решение.

„Според нас това представлява буквално враждебен акт срещу българите в чужбина. Вместо да ги приобщава и да запазва връзките им с отечеството, като им позволява да изразяват своето мнение по отношение на българските политически партии и институции, всъщност ги очуждава и отблъсква. А да не забравяме че българите в чужбина са най-големият чуждестранен инвеститор“, подчерта Тафров.

По думите му фактът, че предложението е направено от служебното правителство, оставя неясен въпроса кой стои зад тези промени – дали администрацията на Министерството на правосъдието, дали министърът на правосъдието, дали министър-председателят, дали правителството в цялост, или пък президентът.

„Никой не смее да поеме политическата отговорност за този враждебен акт към българите в чужбина“, смята Тафров.

„В Турция живеят български граждани. Нек не забравяме, че те са там, защото бяха прогонени през 80-те години от страна на българския комунистически режим. И сега вместо да бъдат приобщавани към България и да бъдат съхранени връзките им с България, гледаме на тях като на врагове, съдействаме за тяхното капсулиране в политически план“, допълни Тафров.

Според него, промените няма как да бъдат приети сега, защото е нужно гласуване от парламента.

Очаквам позицията на спечелилата изборите партия ГЕРБ,, защото това ще бъде решаващо, подчерта Тафров.

Вижте също

LAGERI

Мариана Кацарова за концентрационните лагери в Чечня

По-рано този месец руски медии и правозащитни организации съобщиха за отварянето на концентрационни лагери в …

5 Коментари

 1. ZA6O NE NAPRAVIM REFERENDUM PO VAPROSA. NARODA DA KAJE

 2. Дървосекачът

  Вижте, Хора…
  – ГрандТотал Българ(к)и – Сме 6.834М по Тази Планета…като Поне 3М – Имат ПонеЕдно Друго поданство и то НЕ турско, а във/от Водещи Държави…а ако се сети Човек да отчете И Учещите Не-у Нас, И сезонно-работещите Не-у Нас….хеле пък като Знаем за Неизброяемата ‘плеяда’ на ‘наште’ у Нас !, а И ДоказаноПолзвания от тях ‘вот’ на видимомалцинствените
  – то колкоАджеба Хора гласуващи Сме у Нас ?!

 3. Българин

  А нима гласуването на същите за ДОСТ не е враждебен акт срещу българските граждани? Нека нямаме двойни стандарти Тафров, бъдещето на България не трябва да зависи от чужди влияния. Глаувах за вас на изборите, гледайте да не се оплескате като витаете някъде в облаците и си затвяряте очите за очевидни неща. Насочете вниманието си към родните вероизповедания, тези навън са вече загубени.

 4. Дорошенко

  „не позволява да изразяват своето мнение по отношение на българските политически партии“ Щом не пряк участник в стопанският,…. и културен живот, няма право да фабрикува развитието на държавата! Напълно право и законно е „българското“ искане, че“Освен изискването за уседналост трябва да се въведе и имотен и образователен ценз. Не би трябвало безимотни и неграмотни /ПОРОЧНИТЕ, манипулатори и /* „гласоподаватели“ да решават бъдещето и развитието на България срещу торбичка с прах за пране и пакет ориз или 1/2 дузина кебапчета.“ или да ни представят в ЕС и пред света!

 5. По принцип според мен предлаганите промени в Изборния кодекс за уседналост са напълно правилни. Не би трябвало тези „инвеститори“, които не са в България да имат право да решават въпроси от национално значение. Още повече, че ако отпадне „двойното“ гражданство този проблем автоматично ще се реши. Пак в тази връзка защо на т.н. „екскурзианти“ в Турция е разрешено да имат „двойно“ гражданство, а за обикновените турци това не е позволено (въпроса е риторичен)? Освен изискването за уседналост трябва да се въведе и имотен и образователен ценз. Не би трябвало безимотни и неграмотни „гласоподаватели“ да решават бъдещето и развитието на България срещу торбичка с прах за пране и пакет ориз или 1/2 дузина кебапчета.