петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Стефан Тафров: Само в България има бурни реакции и недоволство след избора на генерален секретар на ООН

Стефан Тафров: Само в България има бурни реакции и недоволство след избора на генерален секретар на ООН

Реакциите след избора на нов генерален секретар на ООН са бурни и недоволство има само в България. В състезанието участваха много кандидати от различни страни, а никъде няма подобни реакции, тъй като да се стане генерален секретар на ООН е нещо много трудно. Би било чудесно, но ако не се получи, няма драма.

Това коментира бившият посланик на България в ООН Стефан Тафров по повод избора на бившия португалски премиер Антониу Гутериш за генерален секретар на ООН и същевременният неуспех на Ирина Бокова и Кристалина Георгиева, които бяха номинирани в различни периоди от българската държава.

Той подчерта, че въпреки някои промени в процедурата, изборът на генерален секретар е сподазумение между 5-те постоянни членки на ООН – САЩ, Великобритания, Франция Русия и Китай.

„Това спорезумение невинаги е много прозрачно, има съображения, които трудно могат да бъдат предвидени и предсказани… Тъй че тази политическа буря, която трябва да поставим в контекста на изборите, е чисто българско явление“, допълни дипломатът.

По повод това дали е трябвало да сменим кандидата си, Тафров каза, че фактите са, че Ирина Бокова беше спирана систематично от две от постоянните членки, а последното гласуване е показало, че тя действително има 2 вета, което е било и решаващият фактор.

„Антониу Гутериш стана генерален секретар, защото той единствен нямаше вето“, подчерта Тафров,

„В тази обстановка, при очертаващия се неуспех на Източна Европа и при все по-засилващи се гласове при други членки от източноевропейската група, които казваха: „Имате сериозен кандидат, с реални шансове. Това е Кристалина Георгиева. Издигнете я“, българското правителство взе такова решение. То беше рисковано, но бе присметнат риск, защото се знаеше, че Антониу Гутериш е фаворитът“, коментира дипломатът.

Той отбеляза, че неслучайно сериозни западни издания са смятали Кристалина Георгиева за сериозна заплаха за Гутериш и са я определяли като реалната му алтернатива, но тя не е имала достатъчно време да разгърне кампанията си. Тафров повторно посочи, че кандидатурата на бИрина Бокова е била изначално обречена.

„Това, което попречи на българската дипломация, беше грубата намеса на политически дейци и партии в работата на правителството, отправени ултиматуми. Подобни намеси са крайно вредни и сега, когато някои партии недоволстват, трябва да се запитат те какво направиха“, смята Тафров.

„Ирина Бокова бе номинирана почти контрабандно, в последните дни на правителството на Орешарски. Имахме кандидат, номиниран прекалено рано, и кандидат, номиниран по-късно, отколкото трябва, а това се дължи на политически фактори, не беше решение на дипломацията. Това не бива да се забравя и трябва критично да се вгледаме в обвързаността на дипломацията ни с вътрешната политика“, подчерта той.

Тафров описа Гутериш като много способен човек, талантлив държавник, уважаван.

„Неговото представяне пред Общото събрание на ООН беше впечатляващо, освен че много знае е истински харизматичен – топъл, сърдечен, говори достъпно за хората. Той е добро лице на ООН, умен и внимателен“, заключи дипломатът.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …