понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Стефан Тафров: Победата на Макрон е лоша новина за Путин

Стефан Тафров: Победата на Макрон е лоша новина за Путин

Дипломатът и политик Стефан Тафров в студиото на “еМисия България” с коментар за новия български еврокомисар, за посоката на външната политика на страната, за европредседателството и за капаните пред кръстопътна България, заложени от глобалната политика.

Според него, победата на Емануел Макрон е по-голяма, отколкото всички са очаквали, което му дава силен и ясен мандат да управлява Франция. Той смята, че това е проява на силно желание за промяна.

„Той е познат само донякъде, французите сега го откриват“ – смята Тафров.

„Десницата и левицата излъчиха слаби, уязвими кандидати, което, разбира се, помогна на Макрон за победата.

Марин Льо Пен достигна второто място, което си е безспорен успех, но имаше опасения, че тя може да спечели още повече. Нейната племенница, многообещаваща млада политичка, сега се оттегля от политиката, има опасения, че партията „Национален фронт“ е твърде семейна партия. Льо Пен не можа да излезе от политическата изолация, в която се намираше“ – смята дипломатът.

„Пред френската политическа класа стои от петнадесет години стои един проблем – да се извършат икономически реформи в страната, подобни на тези в Германия. Нито десният Саркози, нито левият Оланд имаха смелостта да направят тези болезнени реформи. Докато Макрон обеща да ги направи с декрет. И затова голяма част от десните политици виждат своето бъдеще в партията на Макрон. Той трябва да намери правилната формула от смес от нови лица и нови политици.

Както каза самият Макрон: „Не искам да рециклирам стари политици“ – разказва Стефан Тафров.

Българската външна политика трябва да бъде активна, понеже пластовете в Европа се разместват. В противен случай ни заплашва опасността да изпаднем в периферията на Европа“- смята българския дипломат.

Какво още сподели посланик Стафан Тафров в студиото на Би Ай Ти, вижте в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …