събота , 22 септември 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Стефан Софиянски: Ще се оправим, когато обществото се увлече от нови идеи

Стефан Софиянски: Ще се оправим, когато обществото се увлече от нови идеи

20 години след като заемаше поста служебен премиер, Стефан Софиянски разговаря със Сашо Диков за действията на последния служебен кабинет на Огнян Герджиков, за перспективите пред новото правителство, за поръчковите дела и за това какво ни липсва, за да не сме все последни в целия ЕС. Първата част на интервюто със Стефан Софиянски можете да гледате ТУК.

По отношение на кабинета „Борисов“ 3 Софиянски коментира: „След 7-8 години управление на Борисов, нищо не може да те сащиса. Достатъчно нестандартни неща видяхме. Длъжни сме като българи обаче да дадем кредит на доверие на това правителство.  Има заложени две неща, които не са най-добрите. Първо, в тази структура кабинетът не можа да осъществи необходимия напредък на страната. Повторяемостта на структурата и персонала не показва желание за по-динамично развитие. Все пак се надявам нещо да стане, от Патриотите да дойде някакъв свеж въздух в управленски план“.

Според бившия служебен премиер, политическо лавиране и некомпетентност са причините да сме в застой. „Изпразнихме реформата от смисъл. Да ми кажете за една осъществена такава? Не трябва да има политически страх – у нашите управленци в последните години има голяма доза политически страх.

Аз бих потърсил едно много по-добро разбирателство с цялостната банкова система и най-вече банката за развитие. Голяма грешка беше, че оставихме КТБ да си отиде безнаказано. Тук отговорност носят всички политически сили. Трябваше да се използва нейната структура, да се спасят парите на хората и банката да се одържави“, убеден е политикът.

„Всяко ведомство има приоритети, за които трябва да се бори, така че да може да се постигне един баланс. На нас ни трябва промяна в държавното устройство, една децентрализация, директно избиране на областни управители и самостоятелни бюджети на областите. Отново има полъх на силна централизация, която малко помрачава перспективите и не дава надежда за радикална промяна“, смята още Софиянски.

„Ние сме българи и всеки от нас, който има някакви способности, трябва да се мъчи да влачи държавата напред. А не да си мисли, че да имаш секретарка и лъскава кола е достатъчно да си министър“, категоричен е политикът.

„Срещу мен имаше 4 дела, по които бях оправдан на по 3 инстанции, тоест минал съм по 12 различни състава. Мисля, че съдебната система се влияе изключително много от хора, които се бъркат в нея без да имат компетентност. Тя страда от политическо вмешателство“, допълва той.

„Ще се оправим, когато обществото се увлече от нови идеи. Ние бяхме увлечени от идеите за демокрация, частна собственост, европейски институции. Обществото сега не се бори за нищо. Притеснява ме липсата на идеология, дребнотемието“, казва на финала на разговора Стефан Софиянски.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …