неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Стефан Попов: МВР е като Ноев ковчег, който повтаря структурата на държавата

Стефан Попов: МВР е като Ноев ковчег, който повтаря структурата на държавата

Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред отхвърли тази седемица законопроекта за реформи в МВР, подготвен от екипа на министър Румяна Бъчварова. Според изпълнителния директор на „Риск Минитор“ Стефан Попов, който гостува на Полина Паунова в Би Ай Ти, този спор не е експертен, а съществува откакто Бъчварова е министър.

По думите му той се води между двете „ръководства“ на ГЕРБ: едното, около вътрешния министър, което според него е по-реформаторски и прогресивно настроено и се опитва да ускори някои реформи в МВР и административната система, и другото – около Цветан Цветанов, което по думите му е „милиционерско“ и върши услуги на управляващата партия.

„Намирам и усилията на кръга около Бъчварова за половинчати, тъй като предложените реформи не засягат силно структурата на това мегаминистерство, което като Ноев ковчег повтаря структурата на цялата държава. А това поставя въпроса за неуправляемостта на този гигант“, коментира Попов.

Той призова да се прави разграничение между сектор „сигурност“ в широкия смисъл (който по думите му хората не познават и често свързват с някакви шпионски представи) и самото МВР, което е най-откритата и позната част от него, с която имаме досег и чиято функция е съхраняване на обществения ред.

„Функциите на отделните звена в сектор „сигурност“ в България са в разпилян вид още от началото на прехода, след разпускането на бившата Държавна сигурност, като вътрешното и външното разузнаване и до днес остават без регулация. Затова всяко следващо правителство казва, че ще подреди този сектор, но започва да го ползва за свои цели“.

Във връзка със споровете къде е мястото на пожарната, Стефан Попов казва, че според него тя трябва да е децентрализирана служба, обвързана с отделните общини.

В отговор на друг въпрос, експертът заяви: „Подобряването на следствената функция в конвенционалното разследване е тежка задача, но може да се реши по лесен начин – трябва просто дознателите да си вършат работата добре, тъй като според мен проблемът е до кадрова политика“.

„Далеч съм от мисълта, че в основната си полицейска функция МВР е част от големия проблем на криминализация на властта у нас. Въпреки че има такива случаи, повечето големи процеси от подобен род се случват на високополитическо, министерско равнище“, коментира още Стефан Попов.

В разговор за рисковете пред страната ни, експертът коментира: „Ако пред нас има риск, неповторен в други европейски страни, то това е рискът от вътрешен срив, от имплозия в резултат на криминално-корупционен натиск на самите държавни институции.

Ако това не се спре решително, каквито опити има в Румъния, държавата ни ще се разпадне под тежестта на произведената по собствената й политическа логика корупционна тежест. Изходът на България не е в непрекъснато творене на нови закони, институции и длъжности. Не това е пътят“.
Чуйте целия коментар:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …