понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Стефан Манов за очакванията на българите зад граница към Румен Радев

Стефан Манов за очакванията на българите зад граница към Румен Радев

Стефан Манов, който е член на обществения съвет на българите във Франция, се включи в предаването еМисия България и разказа какви са очакванията на сънародниците ни зад граница след като Румен Радев положи клетва като президент.

„Речта на Радев прозвуча повече като на премиер, който утре поема кормилото на държавата, а не като на държавен глава. В речта му се чуха за всекиго по нещо. Извън този поглед и прочит на речта му, очевидно влизаме в период на силно очакване на обществото за някаква промяна“, коментира Стефан Манов.

По думите му, изборът на Радев е заявка за нещо друго – за смяна на политики. „Но дали ще е за смяна на хора, предстои да разберем на следващите парламентарни избори. Нещата в България стигат до степен на революционна ситуация. Тя може да е през урните, видяхме го на изборите. Последните няколко години Народните събрания доста бързо приключват мандата си. Нормално е една демокрация, когато търси своя път, да минава през демократични избори“, добави българинът.

От гледна точка на изборните системи, когато има политическа нестабилност в продължение на години, често се търси решение в мажоритарните избори, смята Манов.

„Искаме да не се изпуска от дневния ред – че българските граждани извън страната имат равно право на избори с българите в България. Не трябва да се изпуска от националния дебат райони, чрез които ние да избираме депутати в страната. Важно е да ги има“, добави още той.

Според него в днешно време обединител на нацията трудно може да съществува заради силната поляризация на гражданите. „Все още има първичен кипеж, който би могъл да изчисти системата в сили, които дават заявка за изчистване на модела. Силно съм въздържан, когато една нация избере военен за свой лидер. Това обикновено е знак за нации, които са в трудно състояние“, смята Манов.

Чуйте целия разговор със Стефан Манов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. НЯМА ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ на българите във Франция!
    Не лъжете хората!