петък , 20 октомври 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Стефан Манов: Съдебната система във Франция позволява контрол върху политиците

Стефан Манов: Съдебната система във Франция позволява контрол върху политиците

Как Франция се справя с корупцията по високите етажи на властта и защо правосъдният министър Кристиан Тобира подаде оставка коментира Стефан Манов от асоциация Френско-български форум и дългогодишен наблюдател на френския политически живот.

„Корупцията не е запазена марка за българската демокрация, но във Франция съдебната система бави, но не забравя. Знаково е отношението към френските президенти Жак Ширак и Никола Саркози.
Последните дни стана ясно, че и Кристин Лагард ще бъде подведена под отговорност за участието си в извънсъдебен арбитраж, свързан с продажбата на „Адидас“, разказа в директна връзка от Франция Стефан Манов.

По думите му съдебната система във Франция позволява ефективен контрол върху политиците.

„Съдебната система се управлява от ВСС, разделен на 2 камари – съдийска и прокурорска. А прокуратурата е частично подчинена на изпълнителната власт“, подчерта анализаторът.

По повод оставката на правосъдния министър Кристиан Тобира той коментира, че никой не е очаквал, че такава крайна мярка ще бъде имплементирана по време на управлението на социалистите.
Тобира слезе от поста във важен момент, когато в Националното събрание започва дебат за конституционни промени, с една от които не бе съгласна, а именно възможността да бъде отнемано гражданството на лица, осъдени за терористична дейност – независимо, че са родени във Франция.

Според анализатора засега не е съвсем ясно дали този текст ще мине. Тази мярка бе анонсирана дни след кървавите атаки в Париж на 13 ноември от президента Франсоа Оланд.
Тобира беше знакова фигура във френската левица, с дълъг опит в защитата правата на жените и малцинствата, вкл. на правото на хомосексуалните двойки да сключват брак, описа я Манов.

„Понякога съпротивата значи да останеш, понякога значи да си тръгнеш. За да имат етиката и правото последната дума“, написа самата тя в „Туитър“ за решението си.

Що се отнася до нейния наследник Жан-жак Юрвоа, анализаторът го описа като „апаратчик“ с опит (като шеф на важната парламентарна правна комисия), близък до премиера Манюел Валс, който обаче досега не проявявал харизма или крайни действия.

Вижте също

Какво крият непубликуваните ръкописи на първия български социолог Иван Хаджийски?

Преди седмица отбелязахме 110 г. от рождението на Иван Хаджийски – бащата на българската социология …

Един коментар

  1. Наум Шопов

    Това момче Манов от тази асоциация ли е аналазитор на френско-иранската политика във вашата телевизия! До колкото не ме лъже паметта е специалист по корозиите! Ако имате рубрика за готвене, включете го и там, професионалист е!