петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Стефан Манов: Съдебната система във Франция позволява контрол върху политиците

Стефан Манов: Съдебната система във Франция позволява контрол върху политиците

Как Франция се справя с корупцията по високите етажи на властта и защо правосъдният министър Кристиан Тобира подаде оставка коментира Стефан Манов от асоциация Френско-български форум и дългогодишен наблюдател на френския политически живот.

„Корупцията не е запазена марка за българската демокрация, но във Франция съдебната система бави, но не забравя. Знаково е отношението към френските президенти Жак Ширак и Никола Саркози.
Последните дни стана ясно, че и Кристин Лагард ще бъде подведена под отговорност за участието си в извънсъдебен арбитраж, свързан с продажбата на „Адидас“, разказа в директна връзка от Франция Стефан Манов.

По думите му съдебната система във Франция позволява ефективен контрол върху политиците.

„Съдебната система се управлява от ВСС, разделен на 2 камари – съдийска и прокурорска. А прокуратурата е частично подчинена на изпълнителната власт“, подчерта анализаторът.

По повод оставката на правосъдния министър Кристиан Тобира той коментира, че никой не е очаквал, че такава крайна мярка ще бъде имплементирана по време на управлението на социалистите.
Тобира слезе от поста във важен момент, когато в Националното събрание започва дебат за конституционни промени, с една от които не бе съгласна, а именно възможността да бъде отнемано гражданството на лица, осъдени за терористична дейност – независимо, че са родени във Франция.

Според анализатора засега не е съвсем ясно дали този текст ще мине. Тази мярка бе анонсирана дни след кървавите атаки в Париж на 13 ноември от президента Франсоа Оланд.
Тобира беше знакова фигура във френската левица, с дълъг опит в защитата правата на жените и малцинствата, вкл. на правото на хомосексуалните двойки да сключват брак, описа я Манов.

„Понякога съпротивата значи да останеш, понякога значи да си тръгнеш. За да имат етиката и правото последната дума“, написа самата тя в „Туитър“ за решението си.

Що се отнася до нейния наследник Жан-жак Юрвоа, анализаторът го описа като „апаратчик“ с опит (като шеф на важната парламентарна правна комисия), близък до премиера Манюел Валс, който обаче досега не проявявал харизма или крайни действия.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Наум Шопов

    Това момче Манов от тази асоциация ли е аналазитор на френско-иранската политика във вашата телевизия! До колкото не ме лъже паметта е специалист по корозиите! Ако имате рубрика за готвене, включете го и там, професионалист е!