сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Стефан Манов: Политическите партии дойдоха на крака при нас, българите зад граница

Стефан Манов: Политическите партии дойдоха на крака при нас, българите зад граница

Реформаторският блок се ангажира да внесе нов закон за допълнение и изменение на Изборния кодекс с цел създаване на МИР Чужбина, а депутатът от БСП Кристиян Вигенин – да пледира пред съпартийците си БСП да внесе същите текстове както досегашните (от кодекса на Мая Манолова) плюс няколко редакционни бележки.

Това са двете новини от деня, заяви Стефан Манов след поредицата срещи днес между българи от чужбина, на които той е представител, и политическите партии Реформаторски блок, АБВ и БСП. (В момента тече и среща с БДЦ).

„Свидетели сме на нещо уникално – българските политически партии решиха да дойдат на крака, за да се срещнат с представители на българите зад граница. Това беше уникален шанс да чуят от първа ръка какво искаме, подкрепено с примери и аргументи.

Това е и нагледен пример за това как българските граждани в чужбина могат да влияят на политическите процеси. Срещите в институциите на българската демокрация, в случая при омбудсмана, показват, че имаме добри ресурси и механизми, които трябва да използваме по-често“, коментира Манов.

Той напомни, че най-важният момент е било „развенчаването на митове и легенди“ и представянето на реалните цифри и числа за изборите в чужбина на вниманието на политическите партии и обществото.

От срещата с АБВ е станало ясно, че по време на приемането на ИК „по нощите“ буквално не е имало експерт на място, който да обясни как ще се формират мандатите. Според Стефан Манов от АБВ са били най-предпазливи, като дори са отказали да коментират ветото, докато текстът не бъде публикуван.

За нас е от голям интерес да видим мотивите към конкретния текст, за който е наложено ветото, като ангажимент ще поемам само след това, отбеляза Румен Петков от АБВ, който не се ангажира с конкретна позиция на партията си.

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев пък съобщи, че утре ще заседава изпълнителният съвет и парламентарната група на РБ, на който ще се вземе политическо решение за ветото. Той напомни, че техни представители са настоявали за него още преди да бъде наложено, така че са „лесни за убеждаване“ да го подкрепят.

Трябва да извървим обратно този път, по който стигнахме до текстовете, заяви и вицепремиерът Меглена Кунева пред репортера на Би Ай Ти Николай Драганов.

Според Кунева най-големите проблеми са ниското ниво на участие в изборите и нечестността им, предвид тежестта на контролирания и купен вот и начина, по който се броят гласовете. По думите й се прави опит тези проблеми да бъдат преодолени само чрез законодателството.

Меглена Кунева подчерта, че за тях е много важно машинното гласуване, активната регистрация и въвеждането на електронно гласуване, като до тогава е добре да остане действащото в момента законодателство (по отношение на българите и секциите в чужбина).

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. инж. Б. Попов

    Сравнението с МОХАМЕД, всъщност е точно в обрантният смисъл г-н Манов!