понеделник , 19 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Стефан Манов: Ограничението от 35 секции е абсурд, защото българските граждани имат еднакви права

Стефан Манов: Ограничението от 35 секции е абсурд, защото българските граждани имат еднакви права

Ограничението от 35 секции е абсурд и то без значение географски къде се намира държавата, за която става дума, защото българските граждани имат еднакви права.

Така сънародникът ни Стефан Манов коментира приетите на първо четене, едва три седмици преди вота, поредни промени в Изборния кодекс. Те предвиждат ограничението за отваряне на до 35 секции извън дипломатическите и консулски представителства да продължи да важи за страни извън Европейския съюз.

„Големият проблем е, че България вече 25 години така и не е създала постоянни избирателни списъци за българите извън страната и респективно автоматични секции съобразно броя записани лица в тези списъци, каквато е практиката на другите европейски държави относно вота в чужбина. Именно това създава напрежение. Активната регистрация за всеки вид избори води до тези конфликти. Ако българските граждани бяха включени в постоянни избирателни списъци извън страната, нямаше да има т.нар. фантоми и в списъците в страната“, категоричен е Стефан Манов.

„Виждаме как работата на парче, буквално на коляно, е илюстрация на неспособността да бъде създадена една нормална система за провеждане на изборите“, отбеляза още той и добави, че в най-новата ни история няма проведени два последователни вота по едни и същи изборни правила.

Манов посочи, че не очаква да има проблем с отварянето на повече от 35 секции за оставащите около 2 седмици до изборите, доколкото казусът касае само Великобритания.

„Не очаквам организационно-технически проблем, свързан с късното отваряне на допълнителни 16 секции, но такъв по принцип съществува, защото бяха премахнати автоматичните секции, които позволяваха да има предвидимост както за избирателите, така и за организаторите в лицето на държавата и посланиците. Виждаме, че в последните дни посланиците са в деликатна ситуация да не могат да посочат подходящи помещения за секции, защото не нямат контакти с местните общности. Това е индикатор на това колко е голяма пропастта между българската държава и избирателите“, подчерта Стефан Манов.

Същевременно днес пяха приети на първо четене новите промени в изборносто законодателство. Дебатите в парламента обобщи колегата ни Симона Костадинова.

„Зададох въпроса – какво да очакваме другата седмица на председателя на правната комисия Данаил Кирилов. Нядявам се, че той шеговито ми отговори, че можем да очакваме всичко“, отбеляза репортерът на Би Ай Ти.

Вижте във видеото как тя видя обсъжданията днес в Народното събрание:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …