понеделник , 25 юни 2018
Начало / Жива връзка / Стефан Ламбрев: „Фейсбук“ познава по-добре потребителите си, отколкото те самите се познават

Стефан Ламбрев: „Фейсбук“ познава по-добре потребителите си, отколкото те самите се познават

През последните дни стана ясно, че информацията в интернет за милиони британци и американци е използвана по време на президентските избори в САЩ и на референдума във Великобритания, довел до решението за Брекзит. Това е станало чрез компания, която притежава изключително мощни онлайн инструменти, събиращи информация за потребителите и за техните политически наклонности. Опасно ли е това и можем ли да се предпазим от подобно въздействие, в „Жива връзка“ коментира Стефан Ламбрев, специалист по информационна сигурност.

„Звучи като научна фантастика, но е реалност. Това вече е използвано с рекламна цел, новото е, че една фирма, която се рекламира, че доставя рекламни материали, сега е използвана за политически цели. Технологията, която използват, е доста напреднала. Информацията, която те ползват, всъщност е публична.

Те успяват да съберат огромна база данни на хора, които са колебаещи се, и да им въздействат. Тези хора могат да бъдат „таргетирани“ с правилните послания. Изработва се един профил на потребителя, въз основа на това, например, каква музика предпочита да слуша или какви филми да гледа, и на базата на тази информация се оформя „профил на потребителя“ и послания, които биха могли да му повлияят при вземането на решения. Това наистина не е нещо невъзможно“, обясни той.

„Използва се едно университетско изследване, което е създало този софтуер, изкуственият интелект доста напредва в това отношение. Още преди време се говореше, че „Фейсбук“ познава по-добре потребителите си, отколкото те самите се познават. Това е така, понеже хората имат навика да споделят доста неща за себе си и това дава възможност на един изкуствен интелект, на един софтуер, да направи много точен анализ на даден човек или на група от хора“, добави той.

По думите му в социалните мрежа има доста чувствителна информация за потребителите – къде се намират, от къде пазаруват и т.н., все неща, които обикновено са за публично достояние.

Хора, които не ползват профили в социалните мрежи, са по-защитени и по-трудни за анализиране, защото няма подобна информация за тях, смята той.

Запитан как да се защитим от подобно въздействие, специалистът препоръчва човек да мисли кое от нещата, които споделя, иска да бъде публично и кое – не., защото, когато споделяме информация, имаме възможност да избираме кой кръг от потребители могат да я виждат.

„Преди време имаше едно споразумение „Safe Harbor“, за информация, която се споделя между ЕС и САЩ. Това споразумение отпадна и сега се разработи ново – EU-US Privacy Shield Agreement, в което също са залегнали много регуалации за компаниите. Уточнено е какво могат да правят с тези лични данни, много по-ясно са дефинирани „лични данни“. Имаме и едни нови регулации, които тепърва се разработват“, припомни още Ламбрев. Чуйте цялото интервю с него:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …