петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Стефан Иванов за проблемите и решенията във вътрешната сигурност и отбраната

Стефан Иванов за проблемите и решенията във вътрешната сигурност и отбраната

Приравняването на случилото се в Слънчев бряг с „битов инцидент“ е обиден за интелекта на българските граждани – всички знаем много добре, че става дума за преразпределяне на територии, свързани с наркоразпространение и проституция.

Това заяви в еМисия България Стефан Иванов, председател на ПП „Движение Демократично действие – ДЗ”.

Той разказа за акцентите на организирана днес от движението кръгла маса на тема „Националната сигурност като важен фактор за развитието на обществото и страната: състояние, проблеми и перспективи“, на която са били обсъдени приоритети в областта на вътрешната сигурност и отбраната. Това е третата дискусия на движението, което е планирало общо 18 кръгли маси по теми от всички обществени сфери.

Според Иванов групировките може и да са изчезнали (както заяви наскоро в интервю шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов – бел.ред.), но явно самите те още не са го разбрали, а днес проблемите между тях се решават така, както и преди 10-20 години.

Като сериозни проблеми Иванов очерта политизирането на службите за сигурност, както и нарушения баланс между професионалното и политическото звено в ръководството на МВР в полза на второто, което отслабва нивото на национална сигурност.

На терен са малко над 1/3 от състава на МВР, докато според нас основният ресурс на ведомството трябва да е насочен към хората, които работят на терен – като например районните инспектори (кварталните), посочи той.

Иванов напомни също, че МВР и секторът на отбраната са много различни по отношение на финансирането, като в сравнение със средноевропейския стандарт, у нас за МВР се дават два пъти повече пари, а за отбрана – тъкмо обратното.

Превъоръжаването на армията е необходимост, но не се случва в следствие на достатъчно сериозно приета концепция, а малко на парче и на базата на това, че тези войски с по-изразени лобита ще получат лъвския пай. Гръбнакът на една армия са сухопътните сили, а у нас те не са в добро положение, коментира още експертът.

На форума достигнахме до няколко извода, включително, че въоръжените сили и службите за сигурност се намират в състояние на постоянна реформа при отсъствие на цялостен проект от доктрини и стратегии, приети от Народното събрание, добави той.

По думите му това е причината за изоставането ни от изискванията на НАТО и неадекватността ни на фона на променената среда за сигурност.

Според Иванов е много важно българската армия да разбере в коя точно сфера трябва да е почтен и предвидим партньор на НАТО, тъй няма партньори, особено при малките армии, каквато е и нашата, които да са добри във всичко.

Ние бихме могли да станем например един център за медицинско обслужване на военните сили на Алианса, тъй като България има много добра база в лицето на ВМА, както и база от санаториуми и центрове за последващо лечение, смята експертът.

Другите възможности, според него, са страната ни да бъде логистичен център на специални сили на НАТО или център за отпор на хибридната война, вкл. срещу България като част от ЕС и НАТО.

Гледайте целия разговор със Стефан Иванов във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …