сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Стефан и Георги Линеви за музиката между Америка и България

Стефан и Георги Линеви за музиката между Америка и България

За съжаление, след 15-20 години може да има само два оркестъра в България, дано не се окажа прав. Това прогнозира с нежелание изтъкнатият български диригент Стефан Линев, който гостува в еМисия България заедно с племенника си – музикантът Георги Линев.

Стефан Линев сподели как чувства болка от факта, че малко български родители имат възможност да инвестират в децата си за музикално обучение, тъй като това струва страшно много пари, а бъдещето, за което ги подготвя, е неясно. Има голям отлив в консерваторията, цели празни години, което е ужасно, отбеляза той.

Линев разказа още, че за разлика от България, в САЩ държавата не субсидира нищо, така че всичко там е въпрос на много работа, усилия и ентусиазъм, а единственият начин да успееш е да бъдеш много активен и упорит по отношение на всяка изява.

Там няма Министерство на културата, пошегува се той, като добави, че затова пък има данъчни облекчения и филантропията е много силно развита – за разлика от тук, където по думите му „за съжаление никой милионер няма да даде пари за изкуство“.

Животът и на двамата музиканти ги отвежда в Америка преди много години, но те продължават да са свързани с България и емоционално, и чрез музиката. В предаването двамата разказаха как всеки от тях се е озовал толкова далече от родината и как е започнала кариерата му.

На 21 октомври Георги Линев, създател на джаз оркестровата банда Kan Wakan, ще има концерт в софийския клуб „София лайв джаз“. Една от неговите композиции е харесана от HBO и става част от саундтрака на сериала „Игра на тронове“.

Георги казва, че спомените му като дете от България са само повърхностни, но сега всичко в страната му изглежда много по-позитивно, по-западно, с много развиващи се бизнеси и хубави заведения.

Чуйте целия разговор със Стефан и Георги Линеви:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …