неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Стефан Димитров и Николай Лулчев за мръсния въздух, който дишаме в София

Стефан Димитров и Николай Лулчев за мръсния въздух, който дишаме в София

В Административен съд София град започна делото по жалба на столични от район Сердика срещу новия устройствен план за изграждането на инсталация за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ-а на метри от техните домове.

Това се случва дни след като ЕК осъди България заради мръсния въздух в столицата. Хубавото е, обаче че имаме гражданско общество, което реагира на проблемите. В студиото на еМисия България гостуваха Стефан Димитров и Николай Лучев – създатели на сайта AIRBG.INFO.

Те разказаха повече за инициативата като посочиха, че има 15 алтернативни измервателни станции в София. Във фейсбук вече има и група, която дава информация за проекта. Николай Лулчев разказа, че хора от Германия доброволно изготвят графики, публикуват ги и отговарят на въпроси.

„Ние внедрихме световно действаща система“, обясни Димитров, а Лулчев добави, че по този начин осъществяват граждански контрол. Те също си задават въпроса защо е нужно гражданите да контролират чистотата на въздуха. „От нашия гняв успяхме да обърнем тази енергия в полза на всички. Надяваме се да доведе до някакви нормални условия за живот“, обясни Лулчев.

„Данните, които станциите излъчват, се пазят на сървър. Има хора, които ще ги обработят и ще ги публикуват на интерактивни карти. Така и институциите ще могат да видят къде има нужда от допълнителен контрол“, обясниха двамата създатели на сайта AIRBG.INFO.

Чуйте повече в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …