понеделник , 23 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Стефан Чолаков, Соня Момчилова и Мария Касимова за кампанийната благотворителност

Стефан Чолаков, Соня Момчилова и Мария Касимова за кампанийната благотворителност

Бизнесменът Стефан Чолаков и журналистът Соня Момчилова коментираха в студиото на еМисия България дали благотворителността на българина е кампанийна и стихийна само по празници или в случаи на бедствия, кризи и трагедии като тази в Хитрино.

„Много обрано и с мярка сме християни. Смятаме, че като боядисаме яйца и наредим яйцата е достатъчно. Иначе имаме 5 ризи и няма да дадем копче на ближния. Няма по-висок морал от това, което е кодирано в света на идеите. Няма нито един духовник на това зловещо място. Хитрино се е казвало Шейтанджик – означава Малък дявол. Все търсим малкото зло. Той отлично се развива. Уви, никакви поуки не си правим от всичко това“, коментира Соня Момчилова. Бизнесменът Стефан Чолаков каза, че никой от журналистите в Хитрино не е задал правилния въпрос – кои са застрахователите.

„Не са необходими 10-те милиона, нито смс кампанията. Достатъчно е застрахователят да си влезе в ролята. Всичко може да стане, както се случва в нормалните държави. Това не е природно бедствие, а обикновен инцидент“, коментира бизнесменът. Според Момчилова, физиономиите на некомпетентните управляващи единствено всяват ужас и смърт на мястото на инцидента.

„Следя какво се случва в Хитрино. Нещата изглеждат драматични, неконтролируеми, кампанийни – никой не знае какво прави и какво трябва да се случи. Днес е ден на траур в България. Самата аз ще правя каквото трябва, за да разбера какво точно се случи, кой е виновен и какви ще бъдат последствията“, коментира от своя страна Мария Касимова, която се включи от остров Менорка. Тя разказа и за благотворителността в Испания.

Стефан Чолаков каза, че няма да даде 1 лв. за Хитрино, но ще подпомогне с целия си капацитет на хората, които трябва да продължат нормалния си живот. „Започваме искове към застрахователя както е в нормалните държави“, категоричен е бизнесменът. Той е убеден, че когато си социално отговорен, не трябва да даряваш само по празниците.

„Моята битка е много по-голяма. Трябва да се преборим и да отстояваме правото си и да спрем да угояваме ламята в парламента“, добави Соня Момчилова. Тя припомни кризата с наводненията в северна България през 2004 г. и преливането на Искър като каза, че тогава властите са се справили изключително адекватно и бързо с кризата.

„Ние нямаме култура нито да благотворяваме, нито да си търсим правата“, каза Мария Касимова. „Всяко чудо за три дни – това зависи само от нас. Ако ние сме си на мястото като общество, няма да е на три дни“, заяви бизнесменът.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …