неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Стефан Ботев – пътят на един български спортист до Мелбърн и назад

Стефан Ботев – пътят на един български спортист до Мелбърн и назад

Първият гост в студиото на еМисия България е олимпийски медалист, щангист, от златното поколение на Иван Абаджиев, емигрант в Австралия. Той е Стефан Ботев и разказа за тежкото решение да напусне родината си и да живее в Мелбърн.

„Използвах момента, когато съм на върха, да пожъна успехите си извън България. Много трудно решение, много трудна стъпка. Австралия ме прие много добре, след като показах кой съм. Намериха много спонсори, получих добро финансиране и много добро внимание“, разказа Стефан Ботев.

„Всеки работи, за да получи една добра сума, за постиженията си. Живея в Мелбърн, но през последните години прекарвам повече време в България. Преди да замина имах оферта от САЩ и националния им треньор, но там бяха по-трудни нещата“, спомни си Ботев. Спортистът каза, че никога не е спирал да поддържа контакти с колегите си у нас.

„Никой не поема отговорност при издънка. Би трябвало да търсим по-добри състезатели и треньори като председатели. Всичко остава едно и също и няма промени“, забелязва Ботев за българския спорт.
Синът му е имал желание да спортува и да поеме по пътя на баща си, но той го спрял. „Жал ми е да го оставя в залата, аз да му бъда треньор. Мъките са страхотни. Тренировките са нечовешки, много тежки. Минимум 8 часа на ден в залата. Около 70 тона на ден вдигаме на тренировка, а да не говорим и за контузиите, които получаваме. Но това е спортът – или го правиш, или не“, сподели Ботев.

Спортистът каза, че когато си идва в България, забелязва промяна. „Проблемът е в управляващи. В Австралия манталитетът и мисленето са съвсем различни, хората се чувстват добре и са щастливи, че плащат данъци“, смята Ботев.

„Когато бях общински съветник, тогава стана трагедията в „Индиго“ и дискутирахме как децата могат да бъдат контролирани в заведенията. Тогава предложих да се приложи австралийската практика – след като се хване дете под 18 г., да се взема лиценза, да се закрие заведението и фирмата. Трябват стриктни мерки, но няма кой да ги вземе, защото има и други интереси“, разказа олимпийският медалист.

Той е пробвал да се занимава с бизнес в България в сферата на спортни добавки и артикули. „Безпаричието на хората не позволява да се развива бизнеса. Това е проблем в нашата страна“, добави още Стефан Ботев.

„Един световен шампион преди години вземаше 5000 лв., а сега е 50 000 лв. Децата много трудно можеш да ги вкараш в залата да тренират този тежък спорт. Аз съм роден тук, обичам си държавата и искам да съм тук. Има и таланти в България, има двама-трима, който могат да бъдат най-добрите“, смята Ботев. Той сподели и че е обмислял да събере спомените си в книга.

Чуйте целия разговор със Стефан Ботев в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …