четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Стажанта в търсене на аргументи за вземането на мандата

Стажанта в търсене на аргументи за вземането на мандата

И тази седмица Стажанта дебне депутати и министри в кулоарите на парламента с неудобни въпроси.

С микрофон и камера той върви по следите на образователния министър Меглена Кунева и търси от народни представители на Реформаторския блок аргумените за приемането на мандата за съставяне на правителство.

Според Борислав Великов е имало такова решение, а възлагането на мандат се чете като положителна оценка за участието на реформаторите в управлението.

И ако се сметне, че все още има какво да се прави в Народното събрание, можем да го свършим, добавя той, като спомена сред задачите промяната на Изборния кодекс.

Да обърнеш президентски избори във вот на недоверие към себе си е груба политическа грешка и сега берем плодовете на това недалновидно поведение, коментира депутатът Иван Иванов ситуацията след подаването на оставка на кабинета Борисов-2. Според него именно в тази ситуация трябват смели действия и реформи.

Той потвърди, че вътре в РБ има доста различия, като спомена условията, поставени от ДБГ за приемането на антикорупционния закон, вземането на мандата, за което настояваше СДС и т.н. В този си вид и управляван по този начин без ясен лидер, РБ според него е пред колапс.

Това, което се пресмята сега, е каква избирателна система да бъде приета, че Борисов пак да спечели, убеден е ген. Атанас Атанасов. Очакваме да видим как Христо Иванов ще структурира и регистрира проекта си и ще търсим механизъм да се събере антикорупционна коалиция, заяви Атанасов, според когото симбиозата между Борисов и Цацаров е голям риск за институциите в държавата. Той спомена новите правомощия, дадени на прокуратурата, които според него размиват границата между нея и изпълнителната власт.

Депутатът от Росен Петров от БДЦ заяви, че е противник на предсрочните избори, които според него биха могли до ситуация като в Македония – ритъм, на който България не би могла да издържи. По отношение на референдума той коментира, че голямата вина на партиите е била, че никоя от тях не е застанала срещу референдума преди провеждането му, тъй като никой политик не е искал да влезе в полезрението на Слави, „който да го бие по БТВ всеки ден“.

Сашо Диков разговаря и с депутата от БСП и бивш външен министър Кристиан Вигенин преди брифинга му, на който той изнесе твърдения, че министър Даниел Митов е издал указания до няколко посолства да закупят определена марка телефонни централи на цена между 15 и 25 хил. евро.

Не представям документи тук, защото всяка фактура и грама са индивидуални, обясни той, държейки червена папка. Цялата информация е изискана от ДАНС и прокуратурата, добави той.

Става дума поне за 14 посолства, но проектът не е нов и се реализира от известно време, така че не мога да кажа колко посолства вече са направили тези плащания, уточни Вигенин.

От независимия депутат Георги Кадиев Стажанта потърси аргументи за внасянето му на изборния законопроект на Мая Манолова – нещо, за което самият той по-рано пишеше, че няма да се намери никой, който да го направи.

Според него най-важното в момента е приемането му – или не. Основният проблем тук е слушаме ли гласа на хората, според Кадиев.

Вижте още какво казаха и други депутати за мандата и смисъла от съставяне на правителство в интервютата на Стажанта тук:

и тук:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …