сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Стажанта в парламента: Шеги и английски хумор за съдбата на едно министерство

Стажанта в парламента: Шеги и английски хумор за съдбата на едно министерство

В седмицата, в която АБВ се оттегли от властта, а социалният министър Ивайло Калфин напусна поста си, Стажанта събра мненията на държавните мъже в кулоарите на парламента.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че Калфин ще бъде наследен от Зорница Русинова, доскорошна негова заместничка, а не от вицепремиера Томислав Дончев, чието име се спрягаше за нов социален министър.

Борисов, шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и Томислав Дончев обаче се разминаха в коментарите си по казуса.

„Понеже в България медиите са не 100% свободни, а 1000% не мога да се меся във вашите очаквания. От мене да сте чули нещо по темата? Цветанов има своето мнение като председател на парламентарната група. Томислав Дончев е много добър министър, но той на практика има отношение към три ресора“, подчерта Борисов.

„Преди два дена сме в Лондон и аз се учудвам и даже се забавлявах с вас. Но понеже сме в Лондон, английският хумор е нещо, което на мен много ми допада, се позабавлявах с вашите очаквания“, каза с усмивка още премиерът.

Той подчерта, че все пак Дончев е от войниците на ГЕРБ и няма шанс да не се съгласи с нещо, което партията или правителството в лицето на Борисов му кажат.

Малко по-рано Цветан Цветанов каза пред камерата на Стажанта, че при вчерашните разговори, които имал с премиера, „Томислав Дончев действително не е много съгласен да заеме тази позиция, но разбира се, разговорите продължават“. Той подчерта, че за него е важно, че има мнозинство, което да гласува номинацията за нов министър.

„Мога да се съглася или да откажа, ако ме поканите на кафе. Във висшата държавна служба такива неща няма, когато става дума за такива тежки отговорности“, коментира на свой ред Томислав Дончев.

Той допълни, че му е трудно да обясни откъде се е получило недоразумението, че не се е съгласил да бъде социален министър, и увери, че не е разговарял с Цветанов.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …