четвъртък , 30 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / Просто Диков / Стажанта в парламента: Шеги и английски хумор за съдбата на едно министерство
DIKOV_STAJANT_2 картинка

Стажанта в парламента: Шеги и английски хумор за съдбата на едно министерство

В седмицата, в която АБВ се оттегли от властта, а социалният министър Ивайло Калфин напусна поста си, Стажанта събра мненията на държавните мъже в кулоарите на парламента.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че Калфин ще бъде наследен от Зорница Русинова, доскорошна негова заместничка, а не от вицепремиера Томислав Дончев, чието име се спрягаше за нов социален министър.

Борисов, шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и Томислав Дончев обаче се разминаха в коментарите си по казуса.

„Понеже в България медиите са не 100% свободни, а 1000% не мога да се меся във вашите очаквания. От мене да сте чули нещо по темата? Цветанов има своето мнение като председател на парламентарната група. Томислав Дончев е много добър министър, но той на практика има отношение към три ресора“, подчерта Борисов.

„Преди два дена сме в Лондон и аз се учудвам и даже се забавлявах с вас. Но понеже сме в Лондон, английският хумор е нещо, което на мен много ми допада, се позабавлявах с вашите очаквания“, каза с усмивка още премиерът.

Той подчерта, че все пак Дончев е от войниците на ГЕРБ и няма шанс да не се съгласи с нещо, което партията или правителството в лицето на Борисов му кажат.

Малко по-рано Цветан Цветанов каза пред камерата на Стажанта, че при вчерашните разговори, които имал с премиера, „Томислав Дончев действително не е много съгласен да заеме тази позиция, но разбира се, разговорите продължават“. Той подчерта, че за него е важно, че има мнозинство, което да гласува номинацията за нов министър.

„Мога да се съглася или да откажа, ако ме поканите на кафе. Във висшата държавна служба такива неща няма, когато става дума за такива тежки отговорности“, коментира на свой ред Томислав Дончев.

Той допълни, че му е трудно да обясни откъде се е получило недоразумението, че не се е съгласил да бъде социален министър, и увери, че не е разговарял с Цветанов.

Вижте също

DIKOV_PEINCHEV картинка

Да си номер едно в света – Ивайло Пенчев за цената на успеха

Съоснователят и мажоритарен собственик на „Уолтопия“ Ивайло Пенчев обвини наскоро в отворено писмо шефовете на …