събота , 21 юли 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Стажанта разпитва депутати за служебно правителство, срещата с Решетников и подслушван ли е военният министър

Стажанта разпитва депутати за служебно правителство, срещата с Решетников и подслушван ли е военният министър

В традиционната рубрика „Стажанта“ Диков задава въпроси в парламента по актуални теми, свързани с възможностите за служебно правителство и предсрочни парламентарни избори, оставката на заместник-кмета Мария Бояджийска.

Цвета Караянчева от ГЕРБ каза, че няма да подкрепят други политически сили за служебно правителство, а е по-добре да се върви към предсрочни парламентарни избори.

Вили Лилков от Реформаторския блок каза, че напускането на заместник-кметовете и напускането на висши ръководни кадри, идва с натиск отвън. „Така беше със заместник-кметът Велизар Стоилов, с Минко Герджиков и др. Кадруването в Столична община се е извършвало отвън. Иначе това е много важен ресор“, коментира Лилков по повод оставката на Мария Бояджийска. Той посочи, че ще бъде интересен бюджетът за 2017 г. и средствата за справяне с отпадъци, с които ще разполага Столична община.

Жельо Бойчев от БСП също посочи, че е минала година от пускането на завода за отпадъци в експлоатация и каза, че трябва да се направи анализ – дали резултатът отговаря на очакванията. „Най-вероятно ще бъде поредната катастрофа“, коментира Бойчев.

Димитър Шишков от Реформаторския блок каза, че няма решение да се прави правителство. „Да вземеш мандат не значи да правиш правителство“, обясни Шишков. „Ако някой реши да прави правителство, имам предвид ГЕРБ, да си сърбат попарата. Може да им се случи случката на НДСВ. Клептократ означава някой, който управлява държава само когато има келепир и с няколко хора“, каза Шишков.

Данаил Кирилов от ГЕРБ коментира закона на Кунева и обясни, че работна група във вторник е обсъждала приетия на първо четене законопроект. „Имаме и допълнителни предложения и обсъждахме как в ускорен порядък да продължим второто четене“, обясни Кирилов. Той коментира и че ГЕРБ подкрепя резултата от проведения референдум.

Гроздан Караджов от Реформаторския блок заяви, че сега не е време с избирателите да се правят шеги. Той каза, че ще остане в политическата формация. „Ще съм за същите тези реформи, които не успяхме да прокараме сега. Ние се провалихме по отношение на реформаторски политики“, заяви още Караджов.

Валентин Николов от ГЕРБ каза, че е видял реакторите за АЕЦ „Белене“. Депутатът обясни, че когато дойдат в България за реакторите в момента няма гаранции. „Нямаме достатъчно параметри да кажем колко ще струва консервацията, пренасянето“, добави депутатът.

Министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова каза, че при една прозрачна и ясна процедура ще бъде потвърден интерес към приватизацията.

Кристиян Вигенин от БСП коментира скандала с Решетников и Корнелия Нинова като посочи, че не е присъствал на срещата и не знае какво се е говорило на нея. „Не виждам никакъв смисъл от тази дискусия, която тече в момента“, добави Вигенин.

Атанас Атанасов от ДСБ коментира темата за подслушването на Николай Ненчев. Той обяви, че има тежки нарушения с подслушването от страна на прокуратурата. „Тя е безконтролна в момента и няма механизъм, по който да поискаш информация или да се защитиш от такива незаконни действия на прокуратурата“, обяви Атанасов. „Борисов разми границата между изпълнителна власт и прокуратура“, заяви депутатът. Той е категоричен, че подслушването на военен министър е много опасно, тъй като той разполага с класифицирана информация, която може да попадне навсякъде, защото прокуратурата е безконтролна.

Красимир Каракачанов също коментира подслушването на Николай Ненчев като обясни, че той може би е подслушван не по военни въпроси, а за други неща.

Министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев каза, че се надява главния прокурор Сотир Цацаров да отговори на писмото и сигнала за подслушването. По думите му, това е опасно за националната сигурност. „Аз на прокуратурата вярвам, но друг е въпросът дали вярвам на главния прокурор“, заяви Ненчев. Той коментира и вариантите за служебно правителство.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт каза, че на 2 декември е отпуснат 1 милиард от правителството на Борисов. „Одобряват се допълнителни разходи от бюджета за изпълнение на програма за енергийна ефективност и за подобряване на състоянието на ромите в България до края на 2016 г.“, заяви Байрактаров.

Той показа и документ като добави, че е изключително притеснен, че за няколко дни до края на годината ще трябва да се усвоят тези пари.

Валери Симеонов от Патриотичния фронт също коментира темата с финансирането за санирането на ромските къщи.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …