понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Стажанта показа документи, уличаващи министър Петър Москов в лъжа и контрабанда на ваксини

Стажанта показа документи, уличаващи министър Петър Москов в лъжа и контрабанда на ваксини

В последните дни премиерът Бойко Борисов направи за смях доста хора с неочакваните си изявления – и собствените си евродепутати, и главния прокурор Сотир Цацаров, които се бяха събрали на седянка в Брюксел, за да казват колко е лош мониторингът, а г-н Борисов в петък вечерта ги посече, казвайки, че мониторингът си е идеален.

Така водещият Сашо Диков започна традиционния си коментар за актуалните събития за седмицата.

В рубриката си „Държавата според Стажанта“ той показа документи, който уличават министъра на здравеопазването Петър Москов в лъжа и контрабанда на ваксини.

Г-н Борисов, в негов стил, видя снимка на държавен мерцедес нагазил тревата на Руски паметник и моментално нареди на външния министър да уволни служителя, който се оказа главния секретар на външното министерство. В същото време г-н Борисов продължи да разпъва чадър над „готиния Петър Москов“, каза още Диков.

По думите му с документи е доказано, че министърът е контрабандист и лъжец.

„В четвъртък, когато „бунтът на кораба“ – депутатити от ГЕРБ казаха, че вече нещата не се търпят и искат изхвърляне на десебарите от властта и смяна на Москов и Ненчев, но Борисов охлади ентуасиазма им и каза, че стои и зад двамата“, припомни още Диков.

Водещият показа документи, според които министър Петър Москов лъже.

„Внесе лекарства, които са забранени за употреба в България. Едната – френската, пакетирана в Турция, да оставим на страна, но за другата ваксина е доказано, че е опасна“, категоричен е Диков.

Той показа и видео от 20 януари с Ася Петрова, която говори от името на Върховната административна прокуратура по повод проверка на ваксините, внесени от Турция.

Когато гръмна скандалът с ваксината се оказа, че „Еувакс“ е доказано вредна и забранена за употреба, защото съдържа живак. Виждайки се натясно, Москов запя нова песен – че „Еувакс“ е само за бежанци, евентуално“, подчерта Диков и показа едно от интервютата на Москов по темата.

Ваксините са част от задължителния календар, вакасинираме бебетата и реимунизираме. Турция е предоставила и ваксини и срещу хепатит. Това е продукт, който на ниво Европа е разрешен. Причината, поради която тя е безплатна, е по хуманитарни причини, на добра воля от Турция, но те нито са използвани, нито ще бъдат използвани, ако ИАЛ презени, че има някакаъв проблем в тях“, казва тогава Москов.

Диков показа доклад от Москов до МС и премиера Борисов за разрешение за сключване на договор с Турция, в който е записано: „Правителството на Република Турция да дари 100 хил. броя дози, комбинирана 5-компонентна ваксина за деца срещу дифтерия и 100 хил. броя дози ваксина срещу Хепатит Б – педиатрична, за нуждите на изпълнението на имунизационния календар“. По договор България се задължава да ги използва за задължителното ваксиниране на децата.

По думите на Диков другият документ, който уличава Москов в лъжа, е споразумението между правителствата, в който пише, че Турция дарява 100 хил. дози комбинирана 5-компонентна ваксина за деца и 100 хил. дози ваксина за Хепатит Б. В член 2, това дарение е като жест на приятелство и добра воля, с цел да се осигури подкрепа за изпълнението на имунизационния календар на Република България.

Диков припомни и документите, показани от Валя Ахчиева, че от МЗ са изнесли с фалшив документ ваксини.

Вижте целия коментар на водещия във видеото:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …