вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Стажанта по следите на драмите и скандалите в Медицинския университет в София

Стажанта по следите на драмите и скандалите в Медицинския университет в София

Стажанта потърси отговор за драмите и скандалите, които стават все по-сериозни в Медицинския университет в София. Диков задава въпросите за това законно ли е или не Общото събрание на университета и кой е легитимният ректор. Ще бъде отворена и кутията пред журналисти в понеделник, за да стане ясно кой е гласувал и имало ли е външни лица на скандалното Общо събрание.

Доц. Д-р Костадин Ангелов посочи, че е бил отстранен по грозен начин от Общото събрание. „Човек, който не работи в Медицинския университет в София дирижираше на охранителите какво да правят и как да го правят. В залата присъстваха хора, които не са членове на Общото събрание, а са гласували“, разказва Ангелов. По думите му, на събранието е присъствало едно от лицата, за които одитният доклад показа, че са вземали доста големи сума за рекламна дейност на университета. Това е Мехмед Мете – временно пребиваващ в страната.

Д-р Мехмед Мете от своя страна твърди, че не е бил в залата през цялото време, а е помогнал за кабините и столовете като техническо лице.

„Втората лъжа е, че д-р Костадин Ангелов не е взел поканата да присъства. Имам 5 свидетели и лично аз оставих поканата в кабинета му в „Александровска болница“ пред една или две седмици. Мисля, че всичко това има нещо общо с г-жа Кунева, която започва да се меси в университетите. Сигурно имат някакви договорки с доц. Ангелов. Това е срамота“, заяви Мете.

Той обясни, че имам договор с университета и от 5 години набира студенти за Медицинския университет. „Заплашват ме някакви хора, не знам кои са и искат ако не им дам парите, ще ми направят беля. От скрит номер се обаждат. Никой не работи за „благодаря“ и за „мерси“. Университетът, ако не ми дава комисионна, за какво да ми дава комисионна? Имам всички документи – записвам студент, помагам му за първата година, намираме квартира. Имам договор за две години и за всеки студент, който плаща таксата за първи семестър, получавам 5%. За тези, които не са платили таксата, нищо не получавам“, каза д-р Мехмед Мете.

Д-р Костадин Ангелов заяви, че преди Общото събрание са му взели личната карта и го поканили вътре. Прошепнали му, че могат да му дадат покана.

„Влязох, седнах си на първия ред. Дойде господин, който започна да крещи: „Изведете го от залата“. Регистрацията е различно от поканата. Аз съм човек, който спазва закона“, заяви Ангелов.

„Аз много бях изненадана. Действително бях стресната как може да бъде охранявано събранието. При това хората са дошли доброволно“, заяви от своя страна проф. Вихра Миланова.

Проф. Миланова отговори на Диков за това каква заплата получава. „Не мога да ви кажа точната сума. Някъде около 7000 лв., може би“, каза Миланова. Тя отговори и на въпроса дали се приемат чужди студенти без изпит като посочи, че това е заварено положение и не може да бъде променено току-така. „Подготовката на конкурсен изпит изисква много повече време. Написано е в одитния доклад незабавно да бъдат затворени, защото са незаконни. Те трябва да бъдат филиали. А за да бъдат филиали, това трябва да бъде гласувано от Министерския съвет“, каза Миланова.

Д-р Екатерина Куртева, лекар в болница „Св. Иван Рилски“, каза, че проф. Вихра Миланова е единственият човек, който е търсил варианти за европейско финансиране на научни публикации.

Кунева даде брифинг в петък като четеше какво беззаконие цари в университета. „Тя не усеща ли нелепата ситуация, в която е паднала? Не разбирам как е възможно по този начин един министър да се отнася толкова едностранчиво и да защитава каузи, които са меко казано – спорни“, заяви Диков.

На пресконференция в БТА проф. Красимира Маркова, главен счетоводител на Медицинския университет в София също коментира темата. Тя каза, че заплатата й е била около 9000 лв. Проф. Виктор Златков, ректор на МУ-София заяви, че няма никакви роднински връзки с Бойко Борисов.

Вижте всичко за скандала с Медицинския университет в София в следващото видео:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

Един коментар

 1. ШАЙКА КОРУМПИРАНИ ДАЛАВЕРАДЖИИ

  проф. Виктор Златков ректор на Медицински университет – София
  проф. Генчо Начев директор СБАЛССЗ – „Света Екатерина”
  проф. Радослав Гърчев, МУ–София
  проф. Радомир Угринов, зам.-ректор Международна интеграция и проектно финансиране – МУ–София
  проф. Валентина Петкова, зам.-ректор Научна дейност – МУ–София
  проф. Андон Филчев, декан на Факултет по дентална медицина – МУ–София
  проф. Иван Митов, подсъдим Медицински факултет – МУ–София
  проф. Николай Данчев, декан на Фармацевтичен факултет – МУ–София
  проф. Цекомир Воденичаров, декан на Факултет по Общо здраве – МУ–София