понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Стажанта пита в парламента за новите шефове на БНТ и КФН, президентските избори и ЦСКА

Стажанта пита в парламента за новите шефове на БНТ и КФН, президентските избори и ЦСКА

Тази седмица Стажанта Сашо Диков потърси в парламента отговорите на въпроси, свързани с изборите на нови шефове на БНТ, КФН и с предстоящите президентски избори. Той разговаря с депутати в кулоарите на Народното събрание и по темите за корупцията, футболните драми около ЦСКА и по въпроса проводници на чужди интереси ли са неправителствените организации.

„Ако приеме, че до този момент двата избора на г-жа Вяра Анкова са били наистина отлични като процедура и като избор, бих казала, че няма изобщо никакъв повод за тревога тя да изпълнява своите функции и правомощия до избора на нов генерален директор. Ако законът го позволяваше и имаше такава възможност, бих подкрепила г-жа Анкова за още един мандат“. Това заяви независимият депутат Полина Карастоянова в отговор на въпрос на Стажанта бави ли умишлено властта процедурата за нов шеф на БНТ.

Стажанта се обърна към депутата от БСП Румен Гечев с въпроса дали е предизвестен изборът за шеф на КФН. Гечев посочи, че две неща правят впечатление. „Първо – че управляващите нямат за нищо законите в страната. Мандатите на шефовете и на комисиите за защита на конкуренцията, на КФН е изтекъл в средата на юни. Мачкат Конституцията и законите без никакво чувство за отговорност. И второ – това се прави, за да се пробутат кандидати в последния момент“, обясни Гечев.

Депутатът от ДПС Александър Методиев – Бат Сали не пожела да коментира думите на главния прокурор Сотир Цацаров. „Нямам право да разгласявам материали по разследването. Обещавам да кажа всичко, когато то приключи. Не крия доходите си. Миналата година приключи 6-годишната проверка по имоти. Нямам никакъв проблем, да проверяват каквото си искат“, обясни Бат Сали.

Според Радан Кънев от Реформаторския блок президентският пост е много далеч от поста на партиен лидер. Кънев посочи, че ГЕРБ изпитва тежък страх от граждански и независими кандидати.

Нейден Зеленогорски от Реформаторския блок защити Петър Москов и каза, че срещу него стоят многомилиардни компании за лекарства. „Всеки е невинен до доказване на противното“, коментира Зеленогорски.

Депутатът от БСП Валери Жаблянов посочи, че изборът на Росен Плевнелиев за държавен глава е показал, че не може просто така да се издигат кандидати за президенти. „Постът на държавен глава е сериозен“, обясни Жаблянов.

Футболните драми около ЦСКА Стажанда обсъди с Камен Костадинов от ДПС.

„Не са ни порязали нас, а нашите стотици хиляди сънародници, които живеят в чужбина. Те са честни и достойни български граждани, гласували са на всички избори. Това е израз на двоен стандарт, дискриминационно отношение и дори ксенофобия“, коментира Четин Казак от ДПС по повод промените в изборния кодекс.

Цвета Караянчева от ГЕРБ посочи, че Бойко Борисов е човекът, който определя кадрите в правителството. „Ние си имаме кандидат-президентска двойка и тя ще бъде обявена през септември“, заяви Караянчева.
Пред Стажанта Данаил Кирилов от ГЕРБ коментира дебатите в правната комисия за съдиите и главния прокурор Сорир Цацаров.

Йордан Цонев от ДПС също коментира темата за избора на шеф на Комисията за финансов надзор и писмото от Европейския регулатор, което бе публикувано в медиите, въпреки че е било конфиденциално.

По темата за Комисията за финансов надзор Стажанта говори и с журналиста от вестник „Банкерь“ Петър Илиев и с финансовия министър Владислав Горанов. Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт и Магдалена Ташева от „Атака“ твърдят, че неправителствените организации са проводници на чужди интереси.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …