понеделник , 19 март 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Стажанта пита в парламента за АЕЦ „Белене“, Царските конюшни и делото срещу кмет на ДСБ

Стажанта пита в парламента за АЕЦ „Белене“, Царските конюшни и делото срещу кмет на ДСБ

Менда Стоянова от ГЕРБ коментира темата за АЕЦ „Белене“. Тя посочи, че става дума за 628 млн. евро с лихвите към момента на арбитражното решение. „Мисля, че трябва да се върнем към 2006-2008 г., когато без договор е поръчано оборудване и е преведен аванс. Там е разковничето на тази сага“, коментира Стоянова.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова каза, че сега плащаме стари сметки. Корнелия Нинова от БСП пък подчерта, че отговорността трябва да бъде поета от тези, които са спрели проекта. „Да стартира проектът, да се търси инвеститор. Защо да платим нещо, което да стои на склад? България губи от националния си интерес в момента“, категорична е Корнелия Нинова.

Независимият депутат Георги Кадиев посочи, че отговорност за АЕЦ „Белене“ трябва да носят доста правителства назад. „В тия реактори, като ги вземеш, зеле ли ще затваряш в него? Трябва да се построи незабавно „Белене“, посочи Кадиев. Той каза, че Борисов си сменя мнението всеки ден. Кадиев посочи, че е много любопитен да разбере какво ще стане с горивото за АЕЦ „Козлодуй“. „Корупция в администрацията“ – така депутатът коментира темата за Царските конюшни.

Жельо Бойчев от БСП също коментира темата със сделката за Царските конюшни. Обясни и как му е открадната чантата с документи и сигнали, които е изпращал в прокуратурата.

Петър Славов от Реформаторския блок отговаря на въпроса на Стажанта кой се страхува от главния прокурор Сотир Цацаров. Той каза, че има въпроси към Цацаров за КТБ.

Данаил Кирилов от ГЕРБ също отговаря на въпроса защо все още Сотир Цацаров не е бил изслушан в парламента. Той каза, че над 2 часа ще бъдат коментирани конституционните предпоставки Цацаров да бъде изслушан, макар че той е заявил готовност да се яви пред депутатите.

Слави Бинев от Патриотичния фронт коментира отношенията между ГОРД и АБВ. „Понякога човек трябва да има силата да каже нещо, понякога трябва да има силата да замълчи“, коментира Бинев по повод критиките му към премиера Бойко Борисов.

Красимир Велчев от ГЕРБ каза, че никой не го е замерял с бутилки. Разказа, че е бил с кметове на Казанлък, на с. Копринка и други градоначалници. Корнелия Нинова от БСП каза, че не е излъгала за отношението към Красимир Велчев и добави, че дори се опитала да го защити, тъй като осъждала подобно поведение.

Радан Кънев от ДСБ каза, че двете обвинения срещу кмет на ДСБ – за присвояване на 12 000 лв. и създаване на неистински документ, ще паднат в съда. По думите му, кметовете на ДСБ са абсолютно сигурни и за това не е искал да чака да види как ще се развият нещата и е реагирал. „Дали Ради Минчев ще има нерви и злоба в себе си, да ги спука от съд, ще видим. Той е християнин от голям възрожденски род. Предполагам, че ще прости“, коментира Радан Кънев. Той каза, че прокуратурата е най-добрата агенция за черен предизборен пиар.

Атанас Атанасов от ДСБ каза, че е бил в качеството на адвокат в съда  и заяви, че няма никакви доказателства за подкуп. „Няма никакви подписи на кмета. Лъсна груба политическа намеса с цел да компрометират кмета. За съжаление, за пореден път, прокуратурата участва в политически поръчки“, добави Атанасов.

Цветан Цветанов от ГЕРБ също коментира темата за кмета на Перущица и каза, че няма човек от ръководството на партията, който да участва в подобни сценарии. Той обясни и какво касаят промените в закона за МВР. Цветанов коментира и въпроса дали кметът на София Йорданка Фандъкова е „оттеглена“ от президентската номинация заради здравословни проблеми.

Димитър Шишков от Реформаторския блок коментира темата за ваксините, както и ареста на кмета на Перущица. Евродепутатът Емил Радев отговори на въпроса на Стажанта колко пари е получила България за укрепване на границата и колко ще отидат за бежански лагери. Заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев също коментира европарите, които България ще получи. Корнелия Нинова отново подчерта, че Бойко Борисов не е присъствал в парламента на важно обсъждане.Според нея той е продал България за 100 млн.

Александър Методиев от ДПС е спокоен и невъзмутим пред Стажанта по повод делото срещу него.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че в профила, който са очертали за бъдещия президент на страната, медиите са разпознали Ахмед Доган. Той каза, че тепърва предстоят политически процеси.

Михаил Миков от БСП каза, че не иска да дава оценки за наследничката си Корнелия Нинова.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …