петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Стажанта пита депутатите след отхвърленото вето: Как и защо се стигна до триумф на патриотите

Стажанта пита депутатите след отхвърленото вето: Как и защо се стигна до триумф на патриотите

През изминалата седмица депутатите преодоляха президентското вето по спорни текстове от Изборния кодекс, ограничаващи правата за гласуване на българите зад граница. 135 народни представители гласуваха „за“ отхвърляне на ветото, 27 „против“ и 3 „въздържал се“. За текстовете и против ветото бяха депутатите от ГЕРБ, част от Реформаторския блок, Патриотичния фронт, БДЦ и Атака. Преди гласуването от ПФ пък категорично заявиха, че ако ветото на президента мине, то те ще оттеглят подкрепата си за правителството.

Затова и Стажанта запита народните представители в кулоарите на парламента как и защо се стигна до триумфа на патриотите, а правата на българите в чужбина ще останат ограничени.

„Нашите опасения по изборния закон са основно от порочните практики в Турция. Ердоган и турската администрация обаче повече не могат да се бъркат в изборния процес в Бългaрия. Това е основното“, подчерта пред Стажанта Красимир Каракачанов, съпредседател на Патриотичния фронт.

Попитан как са успели да „поставят на колене“ и да направят за смях премиера Бойко Борисов, както и вицепремиера Меглена Кунева, Каракачанов отвърна „с труд и постоянство всичко се постига“.

„Когато не сменяш позицията си конюнктурно, постигаш резултат“, посочи още той.

В отговор на същия въпрос колегата му Валери Симеонов каза: „просто сме последователни и се опитваме да спазваме програмата си“.

Той припомни, че Патриотичният фронт е щял да оттегли подкрепата си за правителството, ако президентското вето е било подкрепено от депутатите от мнозинството.

„Нашето оттегляне не води автоматично до правителствена криза. Има достатъчно други, които биха заменили Патриотичния фронт”, заяви Симеонов.

Депутатът от Реформаторския блок Петър Славов, който гласува „въздържал се“, пък коментира, че гласувайки по този начин, реално е подкрепил президентското вето.

„Не искаме да имаме общо гласуване с ДПС, защото те не защитават правата на нашите сънародници в чужбина. Те защитават бизнес схемата си“, каза още Славов и допълни, че такова е било решението на народните представители от гражданската квота на РБ и той го е спазил.

„Що се касае до ограничаването на правата за гласуване – всеки, които иска да гласува, може да го направи в консулските и дипломатически представителства, както и с новия закон ще позволим да се отварят до 35 секции във всяка държава в чужбина“, коментира председателят на групата на ГЕРБ в НС Цветан Цветанов.

С възможността да дадем до 35 секции, мисля, че решаваме проблема, категоричен бе той.

„Бъдещият законопроект не ограничава правата на българите в чужбина, а ги разширява, защото гарантираме до 35 секции“, потвърди и Найден Зеленогорски от Реформаторския блок.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …