четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Стажанта пита депутатите: Как гласуват, когато много от тях не са чели арбитражното решение за „Белене“

Стажанта пита депутатите: Как гласуват, когато много от тях не са чели арбитражното решение за „Белене“

И тази седмица Стажанта бе в парламента, където пита депутатите как гласуват, когато много от тях не са чели арбитражното решение за АЕЦ „Белене“ и как държавата ще блати близо 1,300 млрд. лв. без никой да е виждал изработен втория реактор за централата.

Според депутата от ГЕРБ Александър Ненков, за съжаление, не сме силната страна по казуса „Белене“.

„От руската страна казват, ако не започнете да изпълнявате арбитражното дело, забравете да видите или да получите каквото и да е“, каза Ненков пред Стажанта.

„Цялото арбитражно решение е 400 страници, в него се съдържат много факти, цитирани документи и т.н. Това, което е важно да се знае, е накрая на това решение и там има няколко изречения, които задължават държавата България въз основа на всички факти и обстоятелства, описани в 400 страници, да плати това, което е поръчала. Там е записана и сумата – колко е била главницата и след решението всеки ден по колко лихва върху нея се начислява. Това е важното“, коментира на свой ред Менда Стоянова от ГЕРБ.

По думите ѝ Арбитражният съд доказва, че съществува и втори реактор.

„Т.е. ние не сме го видели, но Арбитражният съд в Париж по документи е установил, че оборудването е произведено и съществува“, категорична е Менда Стоянова.

Разговарях с министър Теменужка Петрова и от нея зная параметрите на решението, не съм го чел, посочи пък Георги Недев, депутат от БДЦ.

По думите на Петър Славов от Реформаторския блок голямата победа е, че в резюме, решението е достъпно за обществеността на сайта на правителството.

„Безспорно е важно народните представители преди да гласуват да знаят какво гласуват, но още по-жано е цялото общество да знае истината“, подчерта народният представител.

„Учудих се, че колегите гласуваха при положение, че никой не е виждал или не беше виждал тогава арбитражното решение, а някой им го е разказал. Не може някой да ти разказва и ти на базата на тази история да вземаш решение за 1,280 млрд. лв. Трябва да си прочел с очите си, защото може някой да те подвежда“, коментира и Мартин Димитров от Реформаторския блок, който допълни, че се е започнал с по-голямата част от решението и е обезпокоен

„Прокуратурата задължително трябва да се запознае и да вземе мерки, ако е възможно да подходи сериозно. Искаме анкетна комисия, която да отговори на много въпроси – как се поръчват два реактора без договор, например“, изтъкна Димитров.

Делян Добрев от ГЕРБ отрече пред Стажанта да са плащани 300 млн. лв. на руската страна по проекта „Белене“ по време на първото правителство на премиера Бойко Борисов.

„Нека се отворят архивите и се видят плащанията. Ще видите, че истината не е при него, а при мен. Много интересно е, че голяма част от плащанията са извършени при министър Трайчо Трайков“, категоричен е Таско Ерменков от БСП. Той допълни, че първият кабинет на ГЕРБ е сключил 9 допълнителни споразумения за „Белене“.

„Шансовете за обжалване на решението са нищожни“, каза Томислав Дончев, вицепремиер и министър по европейските фондове и икономическата политика.

„Споделям аргумента, че текат лихви. Единственият сериозен аргумент на хората, които бързат. Но най-малкото трябваше да погледнат какво гласуват – че не може да се плати преди ободрението на Европейската комисия. Така че бързането става безсмислено“, категоричен е Радан Кънев, лидер на ДСБ.

Подчерта, че продължава да има много висящи въпроси.

Вижте и коментарите на народните представители по други актуални въпроси от последните дни:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

Един коментар

  1. Не съм слуга на банковата демокрация

    А защо никой не остави глътка въздух за Бокова? А с какво точно е важно ООН да се оглави от българка, та да се налага на нашето българско правителство да взема толкова тежки решения? Смехория! Така нареченето българско правителство не е българско, Само чиновците в него говорят на езика на колонията, в случая България. Че и Меркел загрижена за България да оглави ООН-то и тя горката тежки решения и се налага да взема. А защо не я номинираха по-рано Георгиева? Много просто, защото досега щеше да е отпаднала от съревнованието. Бокова беше ракета носител, сега следват извиване на ръце, подкупи, интриги, докато определени сили наложат Георгиева. А Георгиева е всичко друго, но не и българка! Точно катто Плевналиев, Борисов и цялата политическа пасмина с претенции за богове!