неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Стажанта опровергава неверните публикации за Би Ай Ти и броди в Министерския съвет

Стажанта опровергава неверните публикации за Би Ай Ти и броди в Министерския съвет

Днешното бродене на Стажанта отново е в Министерския съвет и ще ви разкрие информация, която никой друг не казва. Това вероятно е и причината за зачестилите неверни публикации по повод фалит и продажба на телевизия Би Ай Ти.

Зачестиха лъжите и манипулациите около съдбата на Би Ай Ти. Чашата преля, когато вчера Недялко Недялков в агенция ПИК написа, че Ердоган и Лютви Местан купуват телевизията. Това, очаквано, преля чашата на търпението на собствениците на Би Ай Ти и Павел Вълнев бе принуден да напише опровержение под формата на право на отговор. Предлагаме Ви пълния текст на правото на отговор.

„Господин Недялков,

Ако наистина реша някой ден да продавам Би Ай Телевизия, както Вие твърдите, ще Ви информирам веднага.
Дори и да живея далеч, зная, че сте от семейство с писмовни традиции. Затова сигурно помните, че думите блестят, само когато „опаковат“ истина. И не работят, когато зад тях стои лъжа:
Лъжа е, че Би Ай Телевизия е фалирала.
Лъжа е, че се продава.
Огромна лъжа е, че се водят преговори с партии, които искат да притежават медията.
Всъщност, всичките Ви лъжи са огромни. „Бомба в ПИК“ са, но по-скоро приличат на барбарони, които се сгромолясват от малката карфичка на истината.
Но има още лъжи:
Лъжа е, че Би Ай Ти не успя да се утвърди. Напротив, тя е на 10-то място от 58 телевизии, които гледат българите зад граница. А е най-младата. Трябва да подчертая, че преди нас са само богати телевизии, които излъчват риалити формати, нови филми и спортни предавания с лицензии за милиони. И да – с монопол над рекламата.
На българския пазар Би Ай Телевизия също се утвърждава бързо. Засега често е пред БНТ, която има годишен бюджет от 65 милиона лева – това са парите на данъкоплатците, сред които и българите в чужбина.
Г-н Недялков,
Аз съм на 37 години и освен телевизията, нямам бизнес в България. Не съм участвал в приватизации, не съм кандидатствал за обществени поръчки, не членувам в партии и не познавам българските политици, освен няколко, на които съм бил домакин в Чикаго –- все заради информираността на българската общност тук.
И да не забравя – все още не съм „заслужил“ пари от фондация „Америка за България“ и от Джордж Сорос, макар че много бих искал.
Притежавам обаче наивната идея, че една електронна медия, една свободна телевизия, достъпна отвсякъде и за всекиго, може да свърши много повече работа за обединението между българите в Родината и в странство.
За тази кауза хвърлих повече пари, отколкото държавната Агенция за българите в чужбина за всичките години, откакто съществува.
Да, това са пари на семейството ми, печелим ги трудно с работа всеки божи ден, минимум по 20 часа в денонощието.
И да, вместо да развивам телевизия със стандарти, вместо да подкрепям свободата и братството, можех да си купя яхта, няколко апартамента в небостъргача на Тръмп в Чикаго или вила на Хаваите.
Не го направих. Все още вярвам, че всеки трябва да стори нещо според възможностите си, за да изгради мостове сред най-разделената нация в света.
Павел Вълнев, Чикаго“

В края на броденето на Стажанта ще Ви разкажем кои пасажи спести Недялко Недялков. Преди това обаче Стажанта ви предлага броденето си в Министерския съвет в сряда. Той разговаря със служебния земеделски министър Христо Бозуков. Той коментира, че е имало пресконференция за корупция и нередности в министерството. „Показахме, че царят е гол. На някои хора не им харесва и ще стачкуват, защото показахме съществуващото състояние в земеделското министерство. Има изчерпани средства, не достигат средства, на някои хора не се харесва и стачкуват“, заяви Бозуков.

Така той коментира работата на екипа на Държавен фонд „Земеделие“. По думите му, това се случва в този предизборен момент, без никакво основание, тъй като 200 милиона са изплатени на животновъдите и остават само 20 милиона за агроекологията, които са за 15 000 бенефициента. „Падат се по 1000 лв. на човек и за всичко това аз не мога да разбера…за 1000 лв. на човек да се правят такива стачки преди изборите. Правете си сметката“, каза Бозуков. Той подчерта, че това, което прави е законосъобразно и за това не се страхува.

Служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов заяви, че полицията се е справила добре в ситуацията с протестиращите граждани на границата. По думите му, не е нарушаван пропусквателният ритъм на границите по никакъв начин. „Беше затворено платното за движение, но в крайна сметка пропусквателният режим не беше нарушен. Всички МПС-та минаваха безпроблемно. Автобуси не е имало, по моя информация. Колегите ми докладваха, че не е имало струпване на МПС и демонстрацията не е нарушила по никакъв начин движението на автомобили“, заяви Узунов.

Той заяви, че МВР ще съблюдава обществения ред и няма да допусне нарушения. „Това означава, че всяко едно деяние, което представлява нарушение на обществения ред или престъпление, ще бъде санкционирано“, подчерта Узунов. По думите му, независимо по каква причина български или чужди граждани преминават границата на страната, ще им бъде осигурено безпрепятствено преминаване.
Служебният министър на спорта Даниела Дашева коментира кадровите промени в борда на Националната спортна база като посочи, че смята смяната за целесъобразна предвид информацията за това, че не са имали активно участие. „Официално ще обявя фактите за състоянието на базите. В момента извършвам проверка за тяхното договорно, нормативно и финансово състояние“, заяви Дашева.

Тя каза, че я притеснява това, че те не събират достатъчно средства, за да се реновират тези бази. „Това е отговорност на ръководството на базите – да търсят възможности за усъвършенстване и модернизиране на тяхната инфраструктура. Министерството само по себе си няма право, тъй като базите са търговски дружества. А знаете, че по закон търговските дружества са лица с друга цел“, заяви служебният министър на спорта. Тя каза, че в момента обмисля да има друг член в борда, който да работи активно и посочи, че Груева остава на поста си и се търси най-подходящият човек със съответното образование, който да бъде назначен. Даниела Дашева посочи, че няма информация за допинг скандал.

Диков се свърза по телефона и с Красимир Керезов, член на борда на директорите на НСБ, който също коментира случая. „Последният доклад на Сметната палата за дейността на Национална спортна база, който обхваща и 2016 и предходни години показва, че има увеличение с 30% на приходите спрямо предишните периоди, намалени са разходите в дейността“, заяви Керезов и обясни, че има и приходи. „Отделно 3,3 млн. лв. сме инвестирали собствени средства в спортните обекти, които са активи на НСБ“, посочи още той. Керезов обясни, че в понеделник е изпратил писмо до президента, на което той е отговорил, че няма да допусне уволнения на политическа или друга неизяснена основа.

Във втората част Стажанта прави преглед на печата и коментира интервю на Бойко Борисов пред агенция „Франс прес“.

Служебният министър на културата Рашко Младенов коментира средствата за Европейската столица на културата Пловдив през 2019 г. „Там се появиха много сложни казуси около законовия начин как да се прехвърлят тези пари. Парите ги има и имахме сериозно заседание, на което дойде заместник-кметът на Пловдив при министър Ананиев. Това ще се случи, тези пари са предвидени. Търсят се начините, по които да се направи“, обясни Младенов. Той увери, че парите ще бъдат преведени.

Младенов не можа да посочи точна дата, на която ще се проведе конкурс за директор на Националния исторически музей. „Мисля, че е скоро. В момента тече процедура. Не знам дали ще се случи при нас. Но спазвайки законовите срокове, аз ще го проведа. Ако не – следващият министър. Божидар Димитров бе на поста 10 години без конкурс“, посочи Рашко Младенов. „Всички, които заварих без мандати, без конкурси, са обявени. Много са – 11-12“, каза още той.

След заседанието на МС, Деница Златева – служебният заместник министър-председател по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС от 2018 г. каза, че в дневния ред на редовното заседание на МС не е включена темата Турция и блокадата на границата.

Пламен Узунов заяви отново, че има добра оценка за работата на служителите на МВР след блокадата на границата с Турция.

В края Стажанта разказва кои два пасажа Недялко Недялков си спести при първото публикуване на правото на отговор на единия от собствениците на Би Ай Ти – Павел Вълнев. Едва след дълъг разговор с Диков, той публикува пълния отговор на г-н Вълнев.

При първото публикуване на правото на отговор, от него липсват пасажите: „ Лъжа е, че Би Ай Телевизия е фалирала. Лъжа е, че се продава. Огромна лъжа е, че се водят преговори с партии, които искат да притежават медията“, както и „Дори и да живея далеч, зная, че сте от семейство с писмовни традиции. Затова сигурно помните, че думите блестят, само когато „опаковат“ истина. И не работят, когато зад тях стои лъжа“. Сред липсващите пасажи е и : „Огромна лъжа е, че се водят преговори с партии, които искат да притежават медията. Всъщност, всичките Ви лъжи са огромни. „Бомба в ПИК“ са, но по-скоро приличат на барбарони, които се сгромолясват от малката карфичка на истината“.

Диков разказа, че се провел телефонен разговор с Недялко Недялков заради публикациите по адрес на Би Ай Ти. Той прочете в ефир писмото, което му е изпратил.

„Преди да ти благодаря, Недялко, за изключително съблазнителната покана в ПИК ТВ, нека да ти кажа няколко думи за Би Ай Ти. В медийната джунгла на България Би Ай Ти се отличава с ясни собственици, кристално финансиране и независима журналистика. В момента, когато телевизията набира скорост с нови предавания и привлича имена като Люба Кулезич, все повече се увеличават лъжите и манипулациите по адрес на Би Ай Ти. Само след няколко дни предстои коренно обновление на облика и характера на канала, както и кадрови удари, с които ще превърнем Би Ай Ти в забележителен играч на телевизионното поле. Всичко това ще придаде фарсов характер на досегашните материали по темата за продажбата на Би Ай Ти, а и бъдещи творения по темата ще звучат като нелепи брътвежи. Впрочем още следващата седмица собствениците на Би Ай Ти в интервю ще изяснят всички детайли по този толкова интригуващ за вас въпрос. Като накрая, като наистина ти благодаря за сериозните пари, които ми предложи (както и обещах, сумата ще си остане между нас) и гаранция за свобода, все пак не мога да се възползвам от офертата. И продължавам в или с Би Ай Ти.
Сашо Диков“

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

Един коментар

 1. Дървосекачът

  Да, г-н Диков ! – Сме на последните Затворени врати Преди Старта (на Всичко което Ни трябва на Нас-Всички)…
  …и по Динамиката (на колочупенето ;- ) :
  а. Професорът – всъщност Свърши това което трябваше Дотук
  б. партиото-партеотите (на границата) – са Издъхването на попълзновенията на ДнешенКремъл у Нас
  ….а отн. Недялкото на ‘наште’ – я вземете Помощ от г-ца Томова/Афера.бг

  –––
  Парламентарни избори 2017 – Неплатено Съдържание :

  – купуването и продаването на гласове е престъпление, а Двустъпковата – Задължение !, ОТ и ЗА Нас-Всички.