понеделник , 19 март 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Стажанта из кулоарите на парламента в седмицата на нови изборни промени

Стажанта из кулоарите на парламента в седмицата на нови изборни промени

Стажанта и тази седмица броди в куларите на парламента, докато депутатите обсъждаха и приемаха на първо четене нови промени в изборното законодателство.

„Не е редно да се приема ново законодателство преди изборите. Неслучайно приехме Изборния кодекс преди 6 месеца. Звучи крайно, че сме се огънали пред Патриотични фронт, но имаме коалиционни партньори, с които трябва да се съобразяваме“, каза Александър Ненков от ГЕРБ.

„Лицемерие е това с неброенето на квадратчето – „Не подкрепям никого“. Коренът на злото обаче е в задължителното гласуване. Не може нещо, родено в партиен пазарлък, да е принцпино. Ако падне задължителното гласуване, целият ни разговор за квадратчета става безсмислен“. Така Гроздан Караджов от Реформаторския блок пък коментира промените в Изборния кодект.

Според Валери Жаблянов от БСП пък се правят абсурдни промени едва 2 седмици преди изборите.

„Това е против всички норми. Защото сегашните промени ще повлият пряко изборния резултат. Това е скандално“, категоричен е депутатът от левицата.

„Не мога да разбера как може да упрекват, че премиерът се месел и нарушавал парламентарния принцип. Та той е председател на нашата партия“, каза Красимир Велчев от ГЕРБ по повод изненадващите появи на Бойко Борисов в Народното събрание от предходната седмица.

На коментара на Стажанта, че премиерът е направил депутатите си за смях, Велчев отвърна, че е хубаво, че са накарали хората да се усмихнат.

Няма нищо по-хубаво от това хората да се усмихват. Стига с тази злоба, каза също с усмивка депутатът от ГЕРБ.

Той изтъкна, че при настоящото добро управление няма как опозицията да има въпроси към премиера.

Депутатът от ДСБ Атанас Атанасов пък коментира репликата „Бай Х.“ на председателя на партията Радан Кънев, отправена към премиера. Той посочи, че не знае дали е вярна информацията, че тази уж изпусната реплика е била предварително дълбоко премислена.

„Дълбочината на това, което се случи, е в извинението на Радан Кънев. Той каза – извинявам се за израза, но не и за съдържанието. Защото наистина някой трябва да му скочи с бутонките на този бай. Той като император се разпорежда в държавата. Цялата власт – изпълнителна, законодателна и съдебна, контролира. Двамата с Цацров управляват държавата и това на нищо не прилича. Крайно време е да се срути колосът на глинени крака“, категоричен е Атанасов.

„Добре си спомням първото интервю, което Бойко Борисов навремето даде като главен секретар на МВР. Той тогава се разграничаваше от политиците и тогава каза, че „политиците са ла*но под целуфан“. Питайте го и днес ли мисли по този начин

Независимият депутат Георги Кадиев коментира думите на премиера, че заради Алепо и човешките жертви, вече поддържа санкциите срещу Русия, наложени от ЕС на страната обаче заради анексирането на Крим и конфликта в Украйна.

„Борисов е на настроения, който му се скара повече, той надделява. Сега в Брюксел са му се накарали, ако утре Путин му се обади, ще се обърне на обратната посока. Това е разбиране за външна политика според това накъде духа вятъра, ако може да се снишим. Малко тодорживковска работа, без дългосрочна трайна позиция и тук е вината и на Външното министерство и външния министър“, каза Кадиев.

Той подчерта, че в МВнР е пълно с „калинки“, които далеч не са дипломати, а са необразовани, без стаж, препоръчвани от Цветан Цветанов и назначавани от Даниел Митов.

„Виждам голямо объркване в главата на премиера по ред въпроси и този е един от тях. Изглежда се е паникьосал около иборите и това състояние не му позволява да заема позиции, които са в интерес на България. Такива прибързани заявления не помагат на никого“, каза на свой ред Кристиан Вигенин от БСП.

Лютви Местан, лидер на ДОСТ, пък коментира, че в момента активно се изграждат структури на партията, защото за тях приоритет са парламентарните избори.

„За президентските избори ще дадем своя принос и следващия президент да бъде атлантик, който да продължи линията на атлантическото развитие на страната“, каза места и добави, че ДПС ще се нуждаят от все повече показни акции, за да спасят това, което им е останало.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи като недопустимо предаването на седемте турски граждани на Турция и видя договорка между премиера Борисов и президента на турската страна Реджеп Тайп Ердоган.

„Очевидно е направено против българските закони. Омбудсманът не е уведомен за пореден път, никакви служби, които по закон трябва да бъдат информирани, не са уведомени. Решил си – връщаш ги, но изпълни българския закон. При предишния подобен случай имаше решение на българския съд. Не се прави така. Един премиер най-вече трябва да дава пример как се уважава закона“, категорична е Нинова.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …