събота , 24 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Стажанта броди в Софийския районен съд

Стажанта броди в Софийския районен съд

В редовната си рубрика „Петъчна диагноза“ Сашо Диков анализира ситуацията в страната през последните дни. Той посочи, че днес премиерът в оставка Бойко Борисов е свикал извънредно заседание на Министерския съвет във връзка с битовата престъпност. Той представи и разговор с трима съдии от Софийския районен съд (СРС).

Диков разговаря със съдия Светлана Бъчева, Зорница Езекиева, Александър Ангелов и Райна Мартинова, която е и заместник-председател на СРС. Бъчева каза, че не е съгласна с изявата на две от колежките си в шоуто на Слави малко след протеста на служители от СРС, тъй като те не са изказали мнението си на заседания на СРС. Това са Росица Велкова и София Икономова.

Според Езекиева всеки съдия трябва да защитава своето мнение. „Нас ни смущава това, че нещата излязоха много скоро след протеста и се измести основният въпрос, който е проблемен за съда – натовареността и ниското заплащане“, обобщи Езекиева.

„Поводът беше отказа на ВСС да чуе защо ние излизаме на улицата и да гласува една отделна категория за получаване на повече пари. Колежките, изказвайки друго мнение, изместиха фокуса от основното – че съдът е поставен на колене. Ние сме в невъзможност да работим – заради напускащи колеги, които работят на ниско заплащане и свръхнатовареност“, заяви съдия Езекиева.

Александър Ангелов коментира, че са искали да говорят с ВСС. „1200 дела се падат на районен съдия и 1600 работни часа годишно. Това прави грубо казано по час и половина на дело“, заяви Ангелов.

По думите на Райна Мартинова, в този съд и служителите, и съдиите са поставени в невъзможност да работят. Тя добави, че в СРС се разглеждат 1/3 от делата на районно ниво в България. „Ние също сме хора, имаме семейства, имаме и здравословни проблеми. Не можем да се справим. Дошъл е момента, в който някой трябва да ни обърне внимание“, каза още заместник-председателят на СРС.

„Това не е поточна линия. Трябва да вложиш душата си, времето и знанията си, за да решиш едно дело. Искаме да даваме всичко най-добро от себе си, но сме поставени в невъзможност“, подчерта Мартинова.

Стажанта пожела да разговаря и с Росица Велкова, но тя заяви, че не желае да застава пред камерата на Би Ай Ти. Във вторник предстои Общо събрание на СРС, каза Диков.

Чуйте мнението на четиримата съдии от Софийския районен съд в следващото видео и вижте какво предстои в неделното издание на „Просто Диков“:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Дървосекачът

    Сериозно преспоРазбиване правите, г-н Диков …- Chapeau !
    …и НямаКаквоПовече да се чудим Как/Къде Нататъка ! :
    – Двустъпковата, Двустъпковата и Пак Двустъпковата ! Ние. Всички. Заедно.