петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Стажанта броди в парламента с въпроси за наследството на отиващия си кабинет и с очакванията за новия

Стажанта броди в парламента с въпроси за наследството на отиващия си кабинет и с очакванията за новия

Четвъртък бе последният ден на парламента. Стажанта броди в сградата на Народното събрание в търсене на отговори по актуалните теми и проблеми, свързани с българската политика.

Проф. Станислав Станилов от „Атака“ коментира, че няма визия и запита риторично с какво се е подобрил живота на българите през последните години. По думите му, референдума също е бил заблуда и хората са гласували. „Ами няма да се подобри живота. Може да се промени само ако се направят кардинални промени в икономиката или данъчната система, ако с финансови инструменти се инспирира развитието на производството на България“, коментира проф. Станислав Станилов.

Според него най-важният симптом за качеството на живот в страната е дали българите, които живеят в чужбина се връщат в родината си.

Борислав Миланов от Реформаторския блок коментира барбекюто, с което стана известен през последните дни. Той обясни, че това не е барбекю, а обикновен навес, строен преди 18 години. Миланов посочи и че е готов да покаже пред камера какво представлява постройката и сравни ситуацията с „Много шум за нищо“ и призова да се изчака решението на съда.

Стефан Кенов от ББЦ коментира, че заради притеснения не е регулирана и узаконена проституцията. „Това, че си затваряме очите, не значи, че то не съществува и не генерира огромни приходи за организираната престъпност в България“, добави Кенов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че няма никакво отношение към служебния кабинет.

Валери Симеонов от Патриотичния фронт каза, че този парламент е направил много неща. „На първо място спря една много тежка банкова криза. Спасихме страната от кризата като от 96-та година. Направихме оградата с Турция. Намалихме секциите в Турция 4 пъти и влиянието върху изборния процес е силно ограничени. Успяхме да прокараме промяна в закона за опазване на годите, както и да прокараме общо гласуване за арменския геноцид. Спасихме селските казани от фалит. Най-значимото и мащабно за този парламент беше промяната в Конституцията“, обобщи Симеонов.

Радан Кънев от ДСБ говори за новия политически проект и каза, че тепърва ще се създава едно национално обединение вдясно. По думите му, всички вече са осъзнали, че има нужда от алтернатива на ГЕРБ. „Не коментирам Реформаторския блок. Не ми отива да го хуля като създател на блока. Принципът „Добро или нищо“ е достоен и отразява едно ниво на морал. Ако Франсоа Фийон и Доналд Тръмп се доверяваха на проучвания нямаше да се кандидатират“, добави Кънев,

Д-р Емил Райнов от БСП не пожела да коментира назначението на най-върлия критик на Петър Москов за здравен министър. Димитър Танев от Реформаторския блок каза, че следи всички процеси около българското образование. Той коментира спрените 350 милиона за наука. По думите му няма спрени или забавени пари и всичко върви по план. По думите на Танев, Кунева е подхванала ресора в много тежък момент и е извела учителите на преден план като е увеличила учителските заплати.

Във втората част Стажанта продължава с бродене в парламента. Красимир Велчев от ГЕРБ призна, че не е решил дали да продължава с кариера в политиката. „Това отношение на медиите към политиците е адски некоректно“, заяви Велчев. Той каза, че неговият принцип е, че не е важно какво работиш, а с кого.

Румен Иванов от ГЕРБ коментира идеята за легализиране на марихуаната за медицински цели. „Надявам се в следващия парламент, в каквато и конфигурация да е той, това предложение да мине. В страните от ЕС, където е прието това, статистиката сочи, че се облекчават много болките на хората в тежко състояние. Това беше и моя мотив“, заяви Румен Иванов от ГЕРБ. Методи Андреев е един от малкото, които напуснаха ГЕРБ, за да се присъедини към новия десен проект. „Аз съм антикомунист. Моята антикомунистическа система не можа да намери уют в парламентарната група на ГЕРБ, макар че там има много свестни хора. Десният човек в България трябва да защитава дребния и средния бизнес. Не може да се защитава олигархията“, коментира Андреев пред Стажанта.

Румен Гечев от БСП коментира, че няма никакъв излишък в бюджета, а Корнелия Нинова посочи, че БСП не се меси на Румен Радев и няма да прави разлика между червени, сини и зелени и го е доказал със служебния кабинет.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …