събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Стажанта броди в парламента с въпроси за Харманли и обвиненията срещу министрите в оставка

Стажанта броди в парламента с въпроси за Харманли и обвиненията срещу министрите в оставка

По традиция Стажанта броди в парламента с въпроси по актуалните теми.

Жельо Бойчев от БСП коментира скандалите около петолъчката. „Разговор за бъдещето, каква да бъде България – няма. Съвсем нормално е хората да намразят българската политика“, коментира Бойчев. Той се изказа и за ситуацията в Харманли като посочи, че тези хора ще продължават да бъдат в България. Бойчев коментира обвинението срещу здравния министър в оставка Петър Москов с думите: „По-добре късно, отколкото никога“ и добави, че е важно истината да излезе наяве.

Делян Добрев от ГЕРБ не пожела да коментира твърдения от интервюто с Цветан Василев и добави, че плащания по АЕЦ „Белене“ е имало при служебния министър и Драгомир Стойнев.

Данаил Кирилов от ГЕРБ коментира резултатите от референдума и каза, че с няколко седмици са направили така, че това решение да изпревари процедурата и има готовност да се пристъпи към обсъждания с експерти, специалисти и организации. Той коментира и антикорупционния закон на Кунева и обясни, че са поели ангажимент да продължи работата по него. Кирилов каза и че няма процедура за изслушване на главния прокурор Сотир Цацаров в парламента, въпреки че той има желание и готовност. Той също коментира интервюто на Цветан Василев и твърденията му.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че няма никаква извънредност в ситуацията. „Има изписан ред в Конституцията и няма нужда да създаваме напрежение в тази ситуация. Ние в ДПС винаги правим много точни анализи, реални, на изборните резултати, защото никога изборите не приключват. На 14 ноември започна следващата предизборна кампания“, заяви Карадайъ.

Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт каза, че не се напъват за правителство. „Не можеш да оставиш държавата да виси в анархията. Ако има воля и желание в НС, ние сме готови да понесем отговорността и да направим правителство“, увери Каракачанов.

Найден Зеленогорски от Реформаторския блок не пожела да отговори при следващи парламентарни избори кой би гласувал за блока като посочи, че въпросът е обиден.

Цвета Караянчева от ГЕРБ коментира резултатите от изборите и посочи, че премиерът е спазил ангажиментите си и е подал оставка. „Ние сме за втори път в управлението. Винаги, когато си в управлението, има негативи. Правим анализи в момента. Те ще бъдат интересни и тежки. Не искам да правя заключения“, каза още Караянчева. „Може би социалния елемент малко го подценихме. Нашите коалиционни партньори не ни подкрепиха на втори тур“, добави още тя.


Георги Кадиев коментира защо съдът не е искал да регистрира партията му. „Сега ще обжалваме, но дори и да не я регистрират, ще намерим друг начин. Не мога да разбера защо трябва с изкуствени методи да печелят избори“, коментира независимият депутат Георги Кадиев. Той изказа мнението си и за ситуацията в Харманли, санирането и възможността за мажоритарни избори в два тура. „Аз съм много за мажоритарни избори, но малко ме е страх в България“, коментира Кадиев.

Славчо Атанасов от Патриотичния фронт коментира ситуацията в Пловдивската община. „След плача на Цецка Цачева, е много модерно да се плаче по телевизиите. Защо плаче Иван Тотев? Че Бойко Борисов му нареди какво да прави? Но какво направи като плаче? Плаче, плаче, ама се съгласи“, добави още Атанасов. По думите му понякога интересите на града не съвпадат с партийните интереси и в такива случаи се вижда мъжеството на кмета.

Ангел Найденов от БСП коментира темата с обвиненията срещу министъра в оставка Николай Ненчев. „Сигурно на министъра на отбраната много му се иска да не обясни защо договорите, които да били подписани или подготвени да подписване, са стояли близо 5 месеца в касата на зам.-министъра. Става дума за техническата изправност, авиационната безопасност на българските ВВС. Защото става дума за кутия за самолетните агрегати и 4 двигателя“ коментира Найденов и добави, че се е стигнало до изтичане на рамковото споразумение.

Валери Симеонов от Патриотичния фронт отказа да отговаря на въпросите на Стажанта.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира темата за ситуацията на границата.

„Дори при тази ситуация не проявяват никакъв разум. Веднага да отмени постановление 208 за заселване на бежанци в български общини. Армията веднага да отиде на границата. Оградата защо не се достроява – втора година – нищо. Това са конкретни неща, които могат да се свършат“, коментира Нинова. Тя посочи, че е право на Патриотите да опитат да направят правителство, но заяви категорично, че в такова правителство няма да участват.

Нинова коментира съдебната реформа и позицията на БСП по въпросите от референдума.

„Искам промяна в БСП – да станем модерна лява партия. Но това означава нова предизборна платформа, нов устав. Много са ни остарели правилата – дава път на младите. БСП „Лява България“ в този формат за мен е изчерпан“, смята Нинова.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …