понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Стажанта броди в парламента с въпроси за АЕЦ „Козлодуй“, корупцията и далаверите

Стажанта броди в парламента с въпроси за АЕЦ „Козлодуй“, корупцията и далаверите

Започнали са разговорите с парламентарни групи за евентуално стартиране на процедурните правила за Комисията за финансов надзор другата седмица, коментира председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пред Стажанта. Цветанов припомни, че през юли изтича мандатът на сегашната комисия.

„Нека приемем процедурните правила, да се обсъдят нещата с парламентарната група и по един нормален, демократичен и парламентарен начин да вземем решение“, отговори Цветанов на въпрос дали Стоян Мавродиев ще остане на поста си или се обсъжда друг кандидат.

Валентин Николов от ГЕРБ коментира темата с новите далавери, които лъсват в АЕЦ „Козлодуй“. Николов обясни, че скандалът му звучи буквално като борба за власт. Депутатът Методи Андреев от ГЕРБ също коментира темата с АЕЦ „Белене“. Според него трябва да се потърси експертното мнение на ядрения физик Георги Котев.

Независимият депутат Велизар Енчев коментира темата с липсата на кворум в парламента. Той е категоричен, че всеки петък събирането на кворум е много трудно. „В този парламент е блъскано с мултимилионери и милиардери. Българският избирател е толкова прост – гласува с две ръце за хората, които го ограбват. Ето това не мога да разбера“, възмущава се Енчев.

Явор Хайтов от БДЦ – Народен съюз и Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт коментираха темата за казармата и наборната военна служба. „Винаги в решителни моменти земеделци са спасявали положението в България и са се появявали силно и мощно на политическия небосклон“, посочи Хайтов. Каракачанов обаче контрира: „Колкото пъти земеделец е станал военен министър, правителството е падало, в повечето случаи с преврат“.

Хайтов коментира пред Стажанта и темата за приватизацията на активите на „Химко“-Враца. Той посочи, че е имал неформални срещи и посочи, че процедурата е завършена. Въпрос на дни и часове е новите собственици да влязат във владение.

С депутата от Патриотичния фронт Емил Димитров-Ревизоро Стажанта обсъди засилените мерки за сигурност по курортите. „Не трябва да има показни акции, но трябва да има контрол“, категоричен е Ревизоро. Той подчерта, че по морето категорично трябва да се следи какви са оборотите.

Славчо Атанасов от Патриотичния фронт коментира проблемите и забавянето на процедурата за избор на нов шеф на БНТ. „На 8 август изтича мандата на УС на БНТ, а Народното събрание няма решение“, обясни Атанасов. Той обясни и какви са вариантите да се излезе от положението.

Бетина Жотева от СЕМ „Искаме да променим правилата за избор на генерални директори“, обясни Жотева.

Атанас Мерджанов от БСП заяви пред Стажанта, че не се чувства опозиция на Корнелия Нинова. „Всяко едно ръководство има правото на първите 100 дни. От това ще зависи в каква кондиция ще бъде поставена БСП“, посочи Мерджанов.

Атанас Атанасов от Реформаторския блок коментира темата за контрабандата и корупцията. Според него има много тежки въпроси, на които главният прокурор Сотир Цацаров не може да отговори. „Дава удобни интервюта. Няма контрол. По-важно е не какви дела се образуват, а какви не се образуват“, убеден е Атанасов.

Любен Дилов-син от БДЦ-Народен съюз заяви, че обсъжданата забрана за споделеното пътуване е откровено лобистко предложение.

Пред Стажанта Петър Кънев от БСП обсъди актуалната тема за концесиите, сред които и тази за Летище София. Според него концесията е форма, която работи добре, стига да няма корупция. Според Валери Симеонов обаче този закон е категорично лобистки. По повод сигналите, че държи хотел край Малко Търново, Симеонов обясни, че той е собственост на СКАТ.

 https://youtu.be/Rzc2GmU5Nd4

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …