неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Стажанта броди в парламента и разпитва за Македония и ЦУМ-гейт

Стажанта броди в парламента и разпитва за Македония и ЦУМ-гейт

По традиция в петък Стажанта броди отново в парламента и разпитва депутатите за актуалните събития от последната седмица. Диков разговаря с Лиляна Павлова от ГЕРБ, която каза, че процедурата в АПИ е проведена абсолютно законосъобразно. „Нека прокуратурата да си свърши работата“, призова Павлова и призова да не се вярва на неизвестни експерти, които коментират случая по телевизията.

„Ще си бъда народен представител, ще помагам с каквото мога с натрупания опит“, коментира след заседанието на парламента Волен Сидеров. Той каза, че не е нужно и необходимо и в България да се стига до ситуацията в Македония. „Не вярвам тук да се случи нещо подобно. Там хората имат други проблеми“, посочи Сидеров.

Той коментира, че е писал в защита на Слави Трифонов и посочи, че не знае защо има отрицателно отношение от негова страна. „Много време повтаряше една лъжа, която ми приписваше, но не знам дали ще протестира. Това е право на всеки. Нека да излезе от студиото, защото е друг живота на улицата. Ако иска да влиза в политиката, да влиза. Иначе не е коректно. Да направи партия, да влезе в парламента, ако иска“, коментира Сидеров.

Вежди Рашидов от ГЕРБ също застана пред камерата на Би Ай Ти и каза, че е апелирал да не се купуват паметници на културата. „Аз не съм подписвал нищо за никаква къща нито на Японеца, нито на японката“, коментира Рашидов.

Той каза, че не е от типа „предател“ и така обясни защо отново е станал депутат от ГЕРБ като посочи, че е работил добре с Бойко Борисов до сега. „Ако не мога да бъда полезен, ще си отида в ателието“, каза Рашидов.

Стажанта разговаря и с Бойко Борисов, който коментира скандала с Цацаров. „Аз вземам страна, когато има проблеми в съдебната система, когато съдии и прокурори се карат като вчера. Взех страна само на правдата, защото, ако ги бях оставил, накрая щеше да излезе, че Жоро Гергов е от ГЕРБ и не Корнелия Нинова му е подарила панаира, а ГЕРБ“, заяви Бойко Борисов.

Той каза, че е много ангажиран със съставянето на правителство и единствената мисъл е да стабилизира държавата и да подреди правителството. „Избягвам да се меся в работата на общините, но когато в публичното пространство започне да се внушава, че едва ли не взетите решения обслужват някого, съм длъжен да се намеся“, заяви Борисов.

Той каза, че в центъра на Варна стои дупка, която трябва да се оправи. „Много години преди нас едно бижу като пловдивския панаир 49% са дадени. Не знам защо“, заяви Борисов.
Бъдещият премиер каза, че му е болно за скандалите във ВСС, защото ги гледа народа, а и Европа, тъй като това е каймакът на съдебната система. „Съдебната власт във всичките й форми, сега трябва да седнат, и понеже са абсолютно независими, трябва да седнат и да се разберат. Иначе вървим по пътя на Македония“, посочи Борисов.

Валентин Радев от ГЕРБ коментира пред Стажанта сагата с изтребителите „Грипен“. Според него, по-важното е, че искаме да платим милиард и половина за сигурност и това е политически въпрос. „Служебно правителство да ни слага прът в колелото…и сега ние се чудим какво да правим“, коментира Радев. Той разказа детайли около договарянето на самолетите.

Във втората част на „Стажанта“ Диков разговаря с Румяна Бъчварова, която коментира, че не е имало провал в МВР по нейно време. Тя каза, че това е система, която много държи на свой собствен кръг. Тя призна, че не е успяла да постигне максимума от това, което е искала.

„България можеше да бъде една Гърция. Зад този резултат стоят много политически усилия и много активна работа на екипа. Сложихме на една много здрава база организацията по антитерористичната дейност. Подредихме системата в този смисъл. Имахме много учения заедно с армията, което не се беше случвало до момента. Който дойде сега, ще влезе в този ритъм и с тази организация. Това не се вижда“, заяви бившият вътрешен министър.

Тя подчерта, че МВР винаги е генерирал дефицит, а 2016 г. в приключена без задължения и без дефицит за материали и гориво.

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки обясни защо не си дава имунитета. „Ще поканя всички журналисти в комисията да видят документи. Когато има документи, тогава ще си дам имунитета“, коментира Марешки. Той коментира разследването срещу него и посочи, че не може да е рекетирал някого за нещо, което е негово.

„Аз искам публичност. Не искам да се крия от правосъдието. Но искам да излезе истината публично, защото са мачкали съдията. Сега искат да намерят някой удобен, който да ме осъди“, коментира Марешки. Той посочи, че е решение на групата той да бъде сред заместниците на Главчев.

Ивелина Василева от ГЕРБ коментира плана за управление на Пирин. „Има процедура. Тя си върви съгласно изискванията на законодателството и нормативната уредба. Законът трябва да се спазва“, категорична е тя. Василева определи като „странни“ движенията на служебния министър и не може да си обясни защо е бил създаден този „правен хаос“.

Павел Шопов от Обединените патриоти коментира унищожаването на пчелите и каза, че има 10 кошера.

Красимир Каракачанов от своя страна коментира идеята парламентарният контрол да се излъчва по БНТ 2 и въпроса може ли в България да се стигне до същата ситуация като в Македония. „Председател на парламента все пак би трябвало да уважава македонския език“, заяви Каракачанов. Той коментира и твърдението, че няма допуск до класифицирана информация, което по думите му не е вярно.
Стажанта проследи и пресконференцията на БСП за България по темата за ремонта на магистрала „Марица“.

Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …