четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Стажанта броди в парламента и разпитва депутатите по актуални теми

Стажанта броди в парламента и разпитва депутатите по актуални теми

Стажанта броди в парламента и разговаря с депутати по актуалните теми и въпроси от изминалата седмица.

Николина Ангелкова от ГЕРБ коментира, че това, което е направила в министерството на туризма е доказало, че такова самостоятелно министерство трябва да има.

„Миналата година е най-успешна в историята на българския туризъм“, коментира Ангелкова. Тя посочи, че още не са обсъждани имена за министри, особено за туризма. „Като стане ясно, премиерът ще съобщи“, обясни тя. Ангелкова разказа и от къде се познава с Никълъс Кейдж.

Димитър Главчев от ГЕРБ каза, че е запознат напълно с естеството на работата. Той посочи, че е поискал да се ограничи охраната, но законът не допуска промяна. Той коментира за недостига на пари за саниране на психиатриата в Курило.

„Виждам, че приоритети са икономиката и доходите. Ако се реализира до голяма степен програмата на политическите партии, ще има промяна. Това е смисъла на политиците и политическите кампании – промяна към по-добро“, обясни Главчев.

Той коментира и искането на Патриотите парламентарният контрол да се излъчва по БНТ 2. Главчев посочи, че почти единодушно са избрани заместник-председателите на НС.

Цветан Цветанов от ГЕРБ също коментира предложението парламентарният контрол да се излъчва по БНТ 2 и посочи, че няма никакво ограничение на гражданите, които искат да следят работата на НС.

Представителят на ГЕРБ в европарламента Емил Радев също застана пред камерата на Би Ай Ти и „Просто Диков“ и каза, че във вторник всички евродепутати са се изказали, че мониторинга за България и Румъния трябва да отпадне в този му вид. По думите му, трябва конституционни или върховни съдии да следят за върховенството на закона за всички.

„На практика този доклад е политически, а не експертен. За съжаление, и румънците дадоха много назад от началото на тази година. Съвсем скоро имаше изслушване и за ситуацията в Румъния и не се чуват добри неща. Не става само с едни присъди. Нивото на корупцията в Румъния е на незадоволително ниво. Трябва да има общоевропейски мерки“, категоричен е евродепутатът. Според него корупцията и върховенство на закона е голям проблем.

Радев коментира, че седалището трябва да бъде едно – в Брюксел и добави, че са много големи разходите и неудобствата за две седалища – в Брюксел и Страсбург. Според него, България може да се възползва от европейското председателство.

„Европа трябва да застане зад гърба ни, защото ние сме на самата граница и Турция е до нас, а западна Европа е по-далече. Ние сме на първа бойна линия и трябва да ни помагат – не само политически и техническа, но и експертна помощ. Надяваме се да има и повече пари за България, и експертна помощ. Не е нужно да имаме мониторинг, за да ползваме европейския експертен потенциал“, заяви Емил Радев.

Във втората част на Стажанта ви предлагаме основната част от заседанието във ВСС и изказването на главния прокурор Сотир Цацаров по повод срещата си със Сашо Дончев и Георги Гергов.

„Тези лица не са адвокати, не са страни по дела. Въобще не съм отишъл на тайна среща в центъра на София. Нямам от какво да се срамувам. Не съм нарушил закона и не съм нарушил служебните си задължения. Не съм натискал никого“, посочва тогава Цацаров и коментира сценариите и сценаристите.

Председателят на ВКС Лозан Панов подчертава, че краткият отговор на Цацаров е недостатъчен и незадоволителен. Цацаров му отвръща, че Панов не е в положение да го разпитва.

Стажанта отново се връща в парламента, където Теменужка Петкова от ГЕРБ коментира, че прокуратурата трябва да провери всички факти и обстоятелства, за да стигне до обективната истина. „Аз не съм запозната със сигнала, но тя е в правото си да провери всеки един сигнал“, посочи Петкова. Тя каза, че пред последните две години са опитали да сложат ред в енергийния сектор.

Депутатът от ГЕРБ коментира, че е безотговорно изказването, че реакторите са безпризорни и посочи, че реакторите ще бъдат съхраняване при гарантиране на качеството и сигурността.

Енергийният експерт Стефан Гамизов коментира дали би приел поста енергиен министър. „Клони към нула. За да влезе българската енергетика в нормално състояние, се иска много тежка законова работа. Истината е, че енергетиката плува в ужасен законодателен батак. Има нужда от изцяло нов закон за енергетиката. Колкото и да е добронамерена мисията на който и да е следващ министър, тя е обречена на провал, ако това не се случи“, подчерта Стефан Гамизов.

„България е застилана някъде между 40 и 50 години назад в модернизацията на технологията в енергетиката. Това означава загуби от 3 милиарда евро и бъдещ период от време – още толкова“, подчерта Гамизов.

Валери Симеонов от Обединени патриоти коментира казуса със Слави Трифонов и каза, че няма да взема скалпа му. „Ще направя всичко, което трябва, за да го осъдя този човек, защото той води клеветническа кампания, в която няма нищо вярно, освен името на мотела. На тези години съвестта ми е чиста“, подчерта Симеонов.

Той каза, че ситуацията, в която държавата е поставена, предполага само две решения.

„Едното е Валери Симеонов е истински мъж и не приема Бойко Борисов за премиер отново. Съответно държавата се хвърля в нови избори. Другият вариант е, че Валери Симеонов се отказва от предварителните си думи за Бойко Борисов, защото това е ситуацията. Не го правя, защото съм плазмодий и безгръбначен“, подчерта Симеонов и добави, че не му е приятно.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …