четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Стажанта броди в парламента и разговаря с депутатите за новия кабинет „Борисов 3“

Стажанта броди в парламента и разговаря с депутатите за новия кабинет „Борисов 3“

По традиция Стажанта броди в парламента и разговаря с депутатите по актуални теми. Първи пред камерата на Би Ай Ти застана Емил Димитров-Ревизоро от Обединените патриоти. Той изрази надежда този кабинет да изкара пълния си мандат и коментира, че никой не е бетониран за поста си. „Назначават те на един пост, дават ти шанс, ако не се справиш…“, посочи Димитров. Той коментира и назначението на Екатерина Захариева за външен министър.

Антон Кутев от БСП за България каза, че „Борисов 3“ е кабинет на компромиса. Според него, този вариант няма да сработи и ще завърши с провал. „Няма как човекът, който е провел цялата сделка с „Булгартабак“, да очакваме, че ще бъде независим с бизнесмените. Няма как да очакваме г-жа Захариева с цялата й биография да води балансирана външна политика. За мен това са неща, които очевидно не могат да се случат“, коментира Кутев.

По думите му, с тези компромиси Борисов се е надявал да „хване“ различни среди, които да го подкрепят, но според Кутев това не може да продължи дълго. Той дори посочи, че кабинетът ще „оцелее“ до края на председателството на България.

Кутев каза, че е било очевидно, че е имало опит Лиляна Павлова да бъде дискредитирана, включително и отвътре от ГЕРБ. Той коментира и скандала с Георги Гергов като каза, че сега е моментът той да замълчи. Кутев посочи, че има срещи, които са публични и такива, които не се обявяват публично. Кутев каза, че проблемът със срещата в ЦУМ между Гергов, Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров е, че е била на нелегитимно място.

„Очевидно ЦУМ е бил притегателен център за много хора“, посочи Кутев по повод срещата на Мая Манолова със Слави Трифонов.

Георги Марков от ГЕРБ също коментира новия кабинет. Той каза, че не може да бъде крайно претенциозен, тъй като е бил част от ВНС. „Хората не ходеха на мач, кино, на театър. Беше нормално да са зажаднели за плурализъм и дебати“, спомни си Марков.

По думите му, 25 години по-късно не може парламентът да бъде популярен. „Политиката е реална дейност. Гласът народен и Божи определя нещата. Борисов, колкото и да не го харесват някои хора, ще стане най-добрият политик на прехода по простата причина, че стана за трети път премиер на България“, подчерта Марков.

Според Марков е неизбежно и Борисов да прави коалиции. „2019 г. е важна за България. До 2019 г. със сигурност ще изкарат“, прогнозира от своя страна той.
Цветан Цветанов също застана пред камерата на Би Ай Ти и коментира, че Цецка Цачева е водила безупречно работата на парламента, а Лиляна Павлова е човек, който има оперативност.

Нона Йотова от БСП за България каза, че одобрява назначението на новия културен министър. Тя му пожела да се справи и посочи, че той има качества.
Цвета Караянчева от ГЕРБ посочи, че си върши работата, а това, че фолксвагенът се е сменил с мерцедес няма значение.

Екатерина Захариева припомни, че е била началник на кабинета на президента доста години и само така коментира назначението си за външен министър.
Николай Нанков също коментира назначението си. Даниела Дариткова от ГЕРБ каза, че би била по-полезна за здравеопазването в парламента, а не като министър.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заяви, че не е тегоба министерския пост, тъй като обича работата си. Той посочи, че по най-бързия начин ще внесе закона за спорта, за да може да се гласува. „Имаме си политики, които си следваме. Продължаваме в тази посока. Законът е обсъждан от всички институции, мисля, че е един отличен закон и ще бъде основа да успеем да направим по-сериозни крачки за българския спорт“, подчерта Кралев.

Вежди Рашидов от ГЕРБ каза, че до последно е бил кандидатурата за министър. „Има много причини за това. Минаха 10 години. Аз съм бил два мандата министър. Второ – когато живееш в една среда, в която се отчита скандала, но не и направеното, става много. Трето – аз имам професия. Знаете добре, че до 70 г. Имам един мандат точно и искам да направя няколко изложби“, обясни Рашидов. Той благодари на Борисов и каза, че е време да се свиква с това някой да си подава оставката.

Явор Нотев от Обединените патриоти каза, че е твърде рано да се обсъжда новия кабинет. „Възлагаме надежда на професионализма на министрите“, каза Нотев, но не пожела да коментира назначението на Цецка Цачева за правосъден министър.

Във втората част на предаването Стажанта разговаря в сградата на Народното събрание с някои от опозиционните депутати, както и част от новите членове на кабинета „Борисов 3“.

Петър Кънев от БСП сподели добри думи за новия министър на икономиката: „Аз съм работил с този човек и го познавам. Впечатленията ми са, че има достатъчно опит. От тук нататък, малко странно ми звучи като човек на ГЕРБ, а от друга страна е от квотата на „патриотите“. Но, ако се замислите, те и другите назначения са такива. Нека дадем на тези хора сто дни“, призова Кънев.

Депутатът от левицата Желю Бойчев не открива изненади в новия кабинет на Борисов. Според него предизборните обещания са били забравени в първия ден на властта. „За съжаление нищо добро не ни чака с това правителство. Единствената цел ще бъде изкарване на пълен четиригодишен мандат. Това не може да бъде цел“, смята той.

Славчо Велков, също депутат от БСП, смята, че без съмнение Валентин Радев е добър експерт в някои сектори на отбраната, но МВР е много сложна система и тя предполага най-малкото опит и координация със специалисти.

От своя страна, Ивелина Василева, бивш министър и сега депутат от ГЕРБ, коментира, че МОСВ е много сериозно министерство, с изключително тежки задачи, с много функции и за това е важно много сериозно да се отнасяме към него.

Николай Нанков, новият министър на регионалното развитие, смята, че от тук нататък трябва да спечели доверието на Борисов. Според него, има какво да се оптимизира по програмата за саниране, но, че тя трябва да продължи.

Румяна Бъчварова, новият шеф на кабинета на Борисов, заявява, че не се чувства наказана от Борисов по никакъв начин. Според нея Лиляна Павлова има много качества и би се справила с новия си пост.

Лиляна Павлова от своя страна коментира, че смята номинацията си за министър по Европредседателството за една достойна номинация.

Според вицепремиера от „Обединените патриоти“ Валери Симеонов, това правителство е създадено с доста консенсус и с доста отстъпки от двете страни.

Самият Бойко Борисов заключи лаконично пред Диков: „Повече работа, по-малко приказки!“

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …