понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Стажанта броди в парламента и пита защо не се обсъждат и приемат законопроекти

Стажанта броди в парламента и пита защо не се обсъждат и приемат законопроекти

По традиция всеки петък Стажанта броди в Народното събрание и разговаря с министри и депутати по актуалните теми и въпроси. Той разговаря с председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който коментира защо месец и половина не са внасяни законопроекти.

„В началото, когато се структурират комисиите, трябва всяко едно законодателно предложение да мине през комисиите, да се обсъжда. А в момента се приемат вътрешните правила на комисиите. В рамките на предстоящите седмици всичко ще започне да работи“, обясни Цветанов. По думите му, има много работа, която остава незабелязана.

„Законопроектът, който трябва да бъде внесен през предстоящата седмица, е за концесиите. Това е един обемен законопроект, който трябва да бъде съгласуван и с патриотите, за да можем да бъдем заедно и да изчистваме всички неща, преди да ги внесем пред съответната комисия“, добави Цветанов.

Румен Генчев от БСП за България коментира, че е срам за целия парламент. „Имитира се, идва се по един час. Това означава пълна неподготвеност на управляващите. Нямат никакви законопроекти. Те излъгаха българските граждани на изборите за трети път. Не знам колко пъти трябва да бъде лъган народа. Къде са им законопроектите? Нямат. Правителството няма никаква програма и не знае какво прави“, заяви още Генчев. По думите у, няма нито един закон на ГЕРБ, а тези на БСП за България се крият. Той определи ситуацията като скандална и срамна и заяви, че управляващите са неподготвени и некадърници. Генчев прогнозира, че ни предстоят трудни времена.

Председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ се ядоса, след като вчера каза, че е цинично Валери Симеонов да отговаря за съвета по етническите и интеграционните въпроси.
Десислава Танева от ГЕРБ сподели, че очаква две момиченца, които очаква да се родят през август.

Антон Тодоров от ГЕРБ съобщи, че е осъдил Цветан Василев на втора инстанция, след като е бил обвинен от него в клевета. „Сега съм единственият българин, който осъди Цветан Василев, който забягна и отнесе някакви милиарди с него“, заяви Тодоров. Той коментира с думите „милост към враговете на свободата“. По думите му в КОНПИ има доклад за 2 203 000 000 лв. „Попитайте Пламен Георгиев. Недейте да говорите дивотии, че Пеевски и Цацаров били сринали КТБ. Дадени са десетки милиони на фирми бушони, на хора охранители и на хора без никакво обезпечение“, подчерта Тодоров. Според него, сега ще „изгърмят и други хора“.

Михаил Христов от БСП за България коментира, че засега не се върши работа. По думите му, той и колегата му Крум Зарков са решили да внесат законопроект за хора с увреждания. „Работа се опитваме да вършим, но не зависи от нас. Има въпроси, но пише, че те не са актуални“, заяви Христов. Той добави, че е бил на протеста на хората с увреждания и се е запознал с проблемите им.

„Не се вземат сериозни мерки. В цялото НС до момента е имало двама души с увреждания – аз и една колежка преди няколко години. Просто колегите народни представители не са запознати с проблемите на хората с увреждания. Това ми е работата тук – ако мога да направя нещо, да го направя“, заяви Христов.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и коментира ремонтите на тунелите и моста „Витиня“. „Някои технологични процеси не позволяват да се работи денонощно. Не можем да пуснем алпинистите през нощта. Тунелите Витиня“ и „Ечемишка“ ще бъдат пуснати в срок – между 25 и 30 юни. Мостът ще бъде готов в края на юли. Има да се прави арматура и полагане на бетон по панелите. Ще направя изненадваща инспекция, за да видя как се работи“, заяви министърът.

Йордан Апостолов от Обединени патриоти коментира, че са поискали списък на тези, които могат да строят по морето. По думите му, такъв списък все още не е представен от министерството на земеделието. „Вчера имаше тук хора, които са ощетени от това, както и представители на частни фирми в района на Добрич и от района на Търново, които не могат да изпълнят инвестиционните си намерения. Те са изгорели, защото са закупили земя с променен статут. Те не са хората, които са променяли статута“, обясни Апостолов. Фирмите са категорични, че вместо да бъдат в България, ще изнесат сервизния си център в Румъния.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов също коментира темата със земите. „При всички положения обявих, че ще търся баланс. Трябва да се повиши качеството на живот на хората, а това означава както чиста вода, чист въздух и добро третиране на отпадъците, така и добро икономическо развитие. Нито един от тези два стълба не трябва да има приоритет. Целта на министерството ще бъде да търси този баланс“, коментира министърът. По думите му, този баланс се търси ежедневно, тъй като има динамични процеси.

Във втората част на предаването Стажанта разговаря с Цвета Караянчева от ГЕРБ, която също коментира защо месец и половина не се обсъждат законопроекти. „Сериозно се отнасяме към законодателството и за да влезе законопроект, не бива само да влиза, за да бъде направен един пиар в кулоарите на Народното събрание. Трябва да има изчистена законодателна част, за да не се правят после промени“, заяви Караянчева. По думите й, основната законодателна работа е работата в комисиите и това, че те не се излъчват пряко по телевизиите, не означава, че не се работи.

Павел Савов от „Барис“ разказа, че има да обсъжда някои неща с членове на социалната комисия във връзка с развитието на нещата около хората с увреждания. Той каза, че като председател на организация на хора с увреждания има конкретни предложения и има неща, които трябва да се обсъждат. „Много неща могат да се случат, стига да има правилния подход. Това, което мен ме удовлетворява в момента, е, че има диалог, приемат ни“, обясни Павел Савов. Той разказа, че организират автомобилен шампионат за хора с увреждания и обясни, че мобилността на хората с увреждания е голям проблем, а е нещо много важно.

Крум Зарков от БСП за България каза, че в деловодството е пълно със законопроекти на БСП, но те не се разглеждат зала. По думите му, правителството трябва да поеме своята инициатива. По думите му, има много въпроси и към Бойко Борисов.

Антон Тодоров от ГЕРБ коментира и че ще заведе гражданско дело срещу Валери Жаблянов, който го е нарекъл фашист. „Ще се научат да говорят както трябва“, закани се Тодоров.
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова коментира исканото увеличение от АЕЦ „Козлодуй“ на цената на тока като посочи, че НЕК също иска увеличение, но Комисията за енергийно и водно регулиране ще направи разглеждане на това искане и ще прецени дали то е основателно. Тя не отговори на въпроса дали Бойко Борисов тази седмица има преговори за АЕЦ „Белене“.

Десислав Чуколов от Обединените патриоти също коментира темата като посочи, че КЕВР действително трябва да определи цената на тока, парното и водата и добави, че КЕВР трябва да отговаря на още много въпроси. Той коментира и предложението за Илиан Тодоров за областен управител. „Каквото има в НАТФИЗ ние сме си го понесли. Смесвате нещата. Това, че си влязъл във фоайето на обществена зала, не е престъпление. Не виждам нищо скандално в това – напротив“, коментира Чуколов.

Министърът на туризма Николина Ангелкова също застана пред камерата на Би Ай Ти и отговаря на въпросите на Стажанта за показните акции по морето. По думите й, те не са показни, а е вършене на работа.

„Години наред има редица оплаквания от работещи в сектора и туристи, че има незаконни временни обекти на плажа. След проверките, които стартирахме миналото лято, което отнема време, сега започнахме премахването“, посочи Ангелкова. Тя каза, че са премахнати 3-4 известни заведения в Слънчев бряг.

Председателят на ПГ на БСП за България Корнелия Нинова заяви, че мнозинството и правителството нямат закони и програма, а от тези, които те самите са внесли, не се придвижват за разглеждане.
„Те са за преизчисляване на пенсиите, закона за храните за българските производители, за ЧСИ. Като нямат идея какво да правят с държавата, поне да гледат нашите закони“, заяви Нинова.
По думите й, партията, която е тръгнала да управлява, трябва да има поне 20 готови закона, а не месец и половина да не работи Народното събрание.

Тя коментира и изпълнителното бюро на БСП както и че не само Красимир Янков е отпаднал. „Не вадете един от общия контекст“, призова Нинова. Тя коментира и изказването на президента Владимир Путин като подчерта, че не са съгласни с думите му за това, че азбуката е дошла от македонските земи.

Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

Един коментар

  1. Е,ПРИЕХА ЗАКОН ЗА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ПЕНСИИТЕ.И ТО САМО НА ЕДНА ГРУПА ПЕНСИОНЕРИ.А ОСТАНАЛИТЕ ДО КОГА ДА ЧАКАТ ПОДОБНО УВЕЛИЧЕНИЕ,КАТО ИМАТ СТАЖ ОТ ПО 35 ГОДИНИ И СЕГА СА НА 200 ЛЕВА ПЕНСИЯ.ТОВА Е НЕПРАВИЛНО И НЕЧЕСТНО СПРЯМО НАС.