понеделник , 19 март 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Стажанта броди в парламента и пита за ваканцията на депутатите

Стажанта броди в парламента и пита за ваканцията на депутатите

Стажанта броди в парламента по време на извънредно заседание, свикано по искане на депутатите от БСП и ДПС в търсене на кворум. В кулоарите на парламента той разговаря с Красимир Велчев от ГЕРБ и Кирил Цочев от АБВ.

Преди началото на заседанието, Георг Геогриев от ГЕРБ не пожела да говори със Стажанта. Велизар Енчев каза, че винаги е бил против големите ваканции. „Волен Сидеров е в основата на всичко. Това за пореден път показа, че „Атака“ е златният пръст. Руснаците инвестират във Волен Сидеров и това е най-лошата им инвестиция. Волен Сидеров е всичко онова, което не трябва да бъде един депутат“, заяви Велизар Енчев и добави, че Сидеров е един политически шмекер. Той каза, че през последните месеци много хора са били освободени от телевизия „Алфа“, не са получили заплатите си, но се страхуват. „Партия „Атака“ е символ на продажността“, категоричен е Енчев.

Атанас Атанасов от ДСБ нарече безобразие дългата ваканция преди изборите. „Поведението на БСП също не е нормално“, категоричен е Атанасов.
Гроздан Караджов от Реформаторския блок каза, че липсата на кворум е пълна излагация. „Нали уж щяхме да променяме нещата. Нали за това разтурихме 42-рото народно събрание. Играем си детски игри“, заяви Караджов.

Георг Георгиев каза, че не се въртят никакви номера. Димитър Шишков от Реформаторския блок заяви, че никога не е имало такова ниско управление в България.
Пред Стажанта Светлин Танчев от БДЦ коментира изказването си в БТВ. „В момента се надявах, че някой си е взел някаква поука и ще можем да се върнем да работим върху реалните проблеми, но това не се случва“, заяви Танчев.

Мустафа Карадайъ от ДПС каза, че приема поведението на ГЕРБ като самооценка. „ГЕРБ ги няма. Доколкото знам чл. 1, ал. 1 на Конституцията казва, че България е парламентарна Република“, заяви още Карадайъ.

Йордан Цонев от ДПС каза, че парламентът е място за политически дебати, а не само за закони. „Всички парламенти в света са място за политически дебати и за закони. Не го разбират това. И закони ще правим, и политика ще правим. Трябва да се работи. Ако това е част от политическата кампания, и това ще правим“, заяви Цонев.

Иван Иванов от Реформаторския блок каза, че трябва да има законодателна дейност и добави, че не е добре това, което се случва. Според него РБ е категоричен, че парламентът трябва да работи.
Атанас Мерджанов от БСП каза, че е пределно ясно, че тази игра на кворуми е безкрайно отвратителна и за НС, и за гражданите. „Крайно време е тази практика да спре. Трябва да се работи през това време. Парламентът в крайна сметка е за това да се защитават политически тези и виждания. По-добре да се политизира в парламента“, добави Мержданов.
Красимир Янков от БСП каза, че се е подписал за заседание в сряда.

Найден Зеленогорски и Петър Славов от Реформаторския блок казаха, че очевидно има важни точки от дневния ред, които трябва да се разгледат. Игричките на ГЕРБ по думите му са несериозни и дразнят хората.

Росен Петров от БДЦ каза, че БПС и ДПС не идват на работа и изобщо не се регистрират. „Получава се един цирк в парламента“, заяви Петров.
Александър Ненков от ГЕРБ каза пред Стажанта, че не е доволен от работата на НС през последните седмици, защото парламентът се е превърнал в цирк. „В НС не се работи конкретно по законопроекти, а по това кой как да омаскари другия“, заяви още Ненков. По думите му, всяка политическа формация се опитва да прави кампания на гърба и на парламента. Той коментира и темата с назначението на майка му в Комисията за защита от конкуренцията.

Михо Михов от АБВ коментира темата за новите изтребители.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че внасят подписи за свикване на извънредно заседание в сряда с дневен ред: за проект за отмяна на решението за ваканцията, трите предложения за промени в Изборния кодекс, промяна в закона за задълженията и договорите, споразумението с Канада и данъчните закони, с които се увеличават данъци и акцизи.

„Като депутати си изпълняваме задълженията, да идваме на работа и да работим по закони. Главоломно се развива проблемът е земеделието. Тази тема върви, нямаме възможност да я развиваме от трибуната, защото парламентът не работи“, заяви Корнелия Нинова.

Тя каза и че има информация за корупция при действащи политици. Тя каза, че има кражба на 20 милиона лева от детски закуски. Нинова се опасява, че заради предизборната кампания всичко ще бъде потулено.

Данаил Кирилов от ГЕРБ каза, че са опитали да спазят стандарта на Венецианската комисия и опитали да съобразят всички искания на партньорите, и на опозицията. „Не може в кампания да се променят изборните правила. Изключително грубо е. Който искаше, можеше до сега да внесе искане и да получи произнасянето на Конституционния съд по тези въпроси“, коментира Кирилов. Той каза, че Конституцията не е засегната по никакъв начин.

Найден Зеленогорски от Реформаторският блок каза, че не е вярно, че подкрепят БСП искането и подписката за свикване на извънредно заседание. Той добави, че много се държи на акнетната комисия за Белене, Изборния кодекс и възможността за гласуване в чужбина и т.нар. квадратче, както и намаляването на наказателната лихва върху просрочените задължения от 10 на 8%, както е в целия ЕС. Те са изключително важни.

Петър Славов от Реформаторския блок каза, никой не ги е чул още по времето на обсъждането и за ограничението на секциите за гласуване в чужбина и за т.нар. казус с квадратчето „Не подкрепям никой“.

Цвета Караянчева от ГЕРБ каза, че изпитва неудобство. „Това, което се случи в петък с разветите трансперанти…виждате, че цялата група на ГЕРБ днес беше тук. Образува се нова коалиция – БСП, ДПС и ДСБ. Няма техническа възможност да се промени. Вече сме в предизборна кампания“, заяви Караянчева. „Ако имаме нормална опозиция, която да признава поне мъничко успехите или това, което е направил премиера във външнополитически план“, заяви още Караянчева.

Димитър Делчев от Реформаторския блок каза, че до изборите има 3 седмици и е възможно да се гласуват 1 седмица промените в Изборния кодекс и да влязат в сила за още 2 седмици.

„Законът за държавния бюджет го приехме за по-малко от месеца. Няма процедурен проблем“, категоричен е Делчев.

Делян Добрев от ГЕРБ каза, че ще бъдат поканени всички, които са участвали в концесията и така обясни защо Ковачки не е в парламента. Кирил Цочев от АБВ коментира също темата с мината, в която има стачка.

Данаил Кирилов от ГЕРБ каза, че ще разгледат при първа възможност в правна комисия искането за изслушване на главния прокурор Сотир Цацаров в парламента. Той каза, че нямало страх да бъде поканен Цацаров в парламента.

Даниела Дариткова от ГЕРБ каза, че има достатъчно информация за това как фондът за лечение на деца в чужбина да работи по-добре след изслушването на министър Петър Москов. „Аз съм получила по 140 писма от граждани. Всички бяха поканени“, добави още Дариткова. Димитър Шишков от Реформаторския блок каза, че е доволен от това, което е чул от министъра.

Жельо Бойчев от БСП каза, че работата на българския парламент пречи на ГЕРБ, защото ще се задават неудобни въпроси, на които трудно могат да бъдат намерени отговори. Той посочи и че има въпроси към министър Москов за ваксините на „Бул Био“. „Там има държавна контрабанда на лекарствени продукти“, категоричен е Бойчев.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …