петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Стажанта броди в парламента

Стажанта броди в парламента

Първото издание на рубриката „Стажанта“ започва с коментар на евродепутата Петър Курумбашев, който се завърна за кратко на родна земя и отново влезе в нашия парламент, за да участва в заседание. Представителят ни в Европейския парламент коментира кандидатурата за нов български еврокомисар на Мария Габриел и категорично заяви, че скандали, като този с двете издигнати кандидатури на Ирина Бокова и Кристалина Георгиева, не бива да се повтарят в никакъв случай.

Кристиан Вигенин от БСП коментира изказването на министъра на външните работи Екатерина Захариева относно Македония и българския език.

Съпартиецът му от „Позитано“ 20 Манол Генов пък коментира забъркването му в скандала с бунтовете срещу роми в Асеновград и конкретното твърдение от страна на обвинител номер 1 Сотир Цацаров, че той се опитал да политизира конфликта с обаждания посред нощ на районния прокурор.

Славчо Велков заяви, че няма да коментира скандалите около НДК, защото така би попаднал в конфликт на интереси, тъй като синът му Борислав е новият изпълнителен директор на институцията след рокадите с Мирослав Боршош. Все пак, депутатът от левицата заяви, че става въпрос за някакъв разлом в интересите, който управляващите отказват да признаят. Ако това безвластие в НДК продължава, ние няма да сме готови с европредседателството, убеден е Велков.

Проф. Румен Гечев от БСП потвърди аргументите си срещи отпускането на новия държавен заем и заяви, че по-голямата част от парите ще отидат за разселването на бежанци в България.

Журналистът Валерия Валева също застана пред камерата на Стажанта с коментар за горещите политически скандали през седмицата.

В петък на протест пред парламента за пореден път излязоха и майките на деца с увреждания. Те настояха управляващите най-после да се вслушат и да изпълнят исканията им, за да осигурят достоен живот на тази социална група в нашето общество. „Срещу нас се води геноцид. Пари има достатъчно, но те се харчат неправомерно за безполезни никому неща“, категорични са родителите.

Бившият министър на труда и социалната политика в кабинета на Сергей Станишев – Емилия Масларова заяви, че е оправдана на първа инстанция и сега чакам решението на втора. „Надявам се, че ще приключи тази 9-годишна сага. Жалкото е, че този процес отне живота на моя съпруг, който си отиде преди 3 месеца след два инсулта. На мен съвестта ми е чиста, спя спокойно“, категорична е Масларова.

Валери Жаблянов обясни цирковете около НДК с две думи – управленски дефицити.

Ген. Константин Попов заяви, че не вижда нищо страшно със създаването на анкетна комисия по скандала за закупуване на нови изтребители за нуждите на армията. Според него, лидерът на БСП Корнелия Нинова е поставила президента Румен Радев в неудобна позиция с изказването си. „Никога няма да кажа за коя оферта съм и няма да го кажа, защото това означава лобизъм“, категоричен е генералът.

Адвокатът и зам.-председател на парламента от „Атака“ Явор Нотев коментира предложенията за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс във връзка с предсрочното освобождаване.

Спас Гърневски от ГЕРБ коментира витаещите слухове около пловдивския кмет Иван Тотев. Самият депутат сподели, че той също е ставал жертва на подобни говорения, тъй като от 25 години е в локалната политика. „След като след толкова години хората продължават да ме избират, значи те преценяват колко струвам“, категоричен е Гърневски.

Рано-рано сутринта камерата на Стажанта улови Емил Димитров – Ревизоро да броди в парламента. А защо в рокадите с поста на директора на НДК Мирослав Боршош има женски сълзи – вижте повече в коментара на Ревизоро!

Данаил Кирилов от ГЕРБ обясни защо той и съпартийците му гласуваха в зала за създаването на анкетна парламентарна комисия, която да разследва случващото се в НДК.

Йорданка Фикирлийска от ГЕРБ не е от разпознаваемите лица на управляващата партия ГЕРБ и все още не е „дебютирала“ пред трибуната в пленарна зала. Пред Стажанта обаче тя беше словоохотлива и подробно обясни с какво се е занимавала, преди съдбата и гласовете на избирателите да я доведат до парламента.

Снежана Дукова от ГЕРБ изрази мнение, че цялата шумна разправия около НДК ще мине и ще замине, а жестът на Боршош сам да се оттегли от директорския пост, е бил разумен за ситуацията.

Съпартиецът й Красимир Велчев обясни как според него трябва да се инвестира в България и по-конкретно, какво точно се случва с индустриална зона Божурище, на чиито интереси той е радетел в парламента.

В петъчния ден за парламентарен контрол редица журналисти не бяха допуснати да отразяват работата на депутатите заради железен дрескод. Охраната следеше стриктно за облеклото на репортерите и най-вече дамите, и не позволи никакви изрязани дънки, презрамки и големи деколтета.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

Един коментар

  1. Дървосекачът

    ….и Така, г-н Диков ! :
    – кога Започваме Двустъпковата ? ….имам предвид В колко Часа !