понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Стажанта броди в Министерския съвет

Стажанта броди в Министерския съвет

По традиция Стажанта броди в парламента, но и този път обиколката и въпросите му атакуват Министерския съвет и служебния кабинет. Христина Христова е съветник по социалната политика на служебния премиер Огнян Герджиков каза, че не може да се гледа и да се говори с лека ръка по въпроса за пенсиите. По думите й, трябва да се пипа много внимателно, но е въпрос на политическа воля и в кодекса за социално осигуряване и на политическа воля. Тя коментира и заплатите на учителите.

„Мисля, че на учителите много дължи обществото, но е въпрос на разчети, тъй като държавата има определен ресурс“, коментира Христова.
Журналистът и медиен съветник на премиера Иван Гарелов също застана пред камерата и каза, че е станал съветник заради чувството за невъзможност само като журналист да промени нещо. Той има надежда, че Огнян Герджиков ще даде едно ново начало за политиката в България. „Написал съм на министрите едни „Десет Божи заповеди“ с опорни точки. Първото и най-важното е да казват истината“, заяви Гарелов.

Просветният министър Николай Денков не пожела да коментира темата за спрените пари от ЕС.
Конституционния съдия Анастас Анастасов каза, че се чувства спокойно на поста си, а служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев каза, че всичко върви по темата с ваксините. „Не се бавим въобще. Отваряме търга следващата седмица“, заяви Семерджиев, но не разбра въпроса на Стажанта, който се интересуваше от турските ваксини.

Втората част на Стажанта продължава със служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов, който обаче не пожела да разговаря с журналисти по повод доклада за критичните тунели. Той каза, че се очаква междуведомствената комисия да реши за тунелите.

Служебният министър на образованието и науката Николай Денков каза, че всичко важно го има на сайта на МС. „Става дума за замразяване на средства. Ако поискаме плащане от ЕК, те няма да възстановят плащания. Има разлика между спиране и замразяване на средства“, заяви Денков.

Служебният министър на земеделието и храните Христо Бозуков заяви категорично, че не е страхливец и не се плаши. „Уплаших се от това, че не може една дама да бъде подлагана на такива нападки. Разговарях с нея. Исках да подредя нещата по друг начин, но явно не се получава“, коментира Бозуков и добави, че не всички неща зависят от него.

Христо Алексиев също застана пред камерата и каза, че е възложил план, който трябва да е готов следващата седмица за БДЖ. „Мога да ви кажа, че презразпределение и организация, новото ръководство е успяло да осигури допълнително над 10 локомотива, които ще бъдат използване за графика за движение на влаковете“, обясни служебният министър. По думите му, явно предишното ръководство не е организирало достатъчно добре локомотивите. „Не са били добре организирани като график и за това е имало недостиг“, добави Алексиев.

„Който не си върши работата, разбира се, ще бъде сменен“, категоричен е служебният министър. Конституционният съдия Румен Ненков каза, че не е нормално съдът да се помещава в сградата на МС.

В последната част на „Стажанта“ ще чуете и изказване на бившия министър на здравеопазването Петър Москов, който коментира коалицията между Реформаторския блок и ГЕРБ и бившият образователен министър Даниел Вълчев.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

Един коментар

  1. Дървосекачът

    СамоТака, г-н Диков ! – Тотална Яснота, Прозрачност и Отчетност.
    ….пък НезабавноСледващияПът – вместо да ….мммм….сучете щеката около врата на проф. Герджиков (зер Е академичен….едва-ли Разбира от Тези похвати ;- )
    – просто го брифирайте ЗА Двустъпковата !
    (Успех !)