четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Стажанта броди в Министерския съвет и пита има ли пилот в самолета

Стажанта броди в Министерския съвет и пита има ли пилот в самолета

И тази сряда по традиция Стажанта броди в Министерския съвет с няколко основни въпроса – кой директор на държавна агенция паркира служебния си автомобил на жълтите павета и има ли пилот в самолета.

Първи негов събеседник е бившият социален министър Христина Христова, която посочи, че не е запленена от идеята за повишаване на пенсиите на 300 лева.

„Очевидно пенсиите са малки, за да покриват нуждите на хората, но това не става на парче, това е много фина система. Трябва цялостна концепция, не може само минималните пенсии. А трябва да се види и състоянието на бюджета, на държавата. Трябва да се направи дебат, силно експертно подплатен. Не може социалната система да излъчва несправедливост“, категорична е Христова.

А ето как конституционният съдия Анастас Анастасов коментира пред Диков проекторешението за въвеждане на уседналост, три месеца преди изборите: „Личното ми мнение е, че такава мярка е неприложима.“

Във втората част на предаването Стажанта търси отговор на въпроса защо Министерския съвет не може да се меси в решението на КЕВР за повишаване на цената на природния газ.

„По данни на „Газпром Екпорт“ цената на газа за България е била с близо 10 щатски долара по-ниска от средната цена за Европа. Но за изминалото тримесечие на 2017 година има натрупани около 40 милиона лева загуби, поради разликата между покупната и продажната цена на газа в България“ – пояснява служебният министър на енергетиката Павлов.

Г-н Иван Иванов беше писал в един доклад през декември месец, че сметките на  „Булгаргаз“ за увеличение на цената на газа с 13.53% са обосновани. Но на основание на това, че имало надвзети суми от миналата година и че не бива да се натежава системата в разгара на зимния сезон, увеличението да не е толков0а, а да бъде 5%“, обясни Весела Ванева, ПР в Министерството на енергетиката.

Христо Бозуков, служебен министър на земеделието и храните не посмя да каже какво е правил при него директорът на Държавен фонд „Земеделие“. „Стига с тия уволнения, всички вещици ги излових вече“ – коментира служебният земеделски министър.

Проф. Даниела Дашева, служебен министър на младежта и спорта, обяви, че чака резултатите от административна проверка, за да вземе решение относно Борда.

„Трябва коренна промяна на системата на спорта, не само на нормативната уредба. Нормативната уредба е само функция на системата на спорта, която в момента функционира много слабо, бих казала, почти не функционира. Факт е, че трябва коренна промяна на системата. Трябва нов закон за спорта“, категорична е Дашева.

Стажанта не пропусна да направи своя „минипреглед“ на печата.

Как се разви във времето скандалът с проекторешението на Министерството на правосъдието, кой е виновен за неговото публикуване и казал ли е президентът, че партия ДОСТ не трябва да влиза в парламента? Има ли пилот в самолета? Вижте във втората част на рубриката Стажанта:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …