четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Стажанта броди в Министерския съвет и гостува на омбудсмана Мая Манолова

Стажанта броди в Министерския съвет и гостува на омбудсмана Мая Манолова

И тази сряда Стажанта броди в Министерския съвет. По традиция той направи преглед на печата като коментира темата за това, че заместник-главния прокурор Борислав Сарафов е номиниран от 31 души за бъдещ член на ВСС. В понеделник е изтекъл срока за номинациите, а изборът на новия ВСС предстои през май. Той припомни и че ВАС отхвърли окончателно системата за регистриране в болници с пръстов отпечатък.

Диков разговаря със служебния министър на външните работи Ради Найденов, който каза, че са свършили добра работа по изборите в чужбина. Той благодари на всички негови колеги, които са се включили.

Служебният министът на културата Рашко Младенов също застана пред камерата на Би Ай Ти, а транспортният министър Христо Алексиев гарантира, че Китай действително ще инвестира средства в БДЖ.
Промените, свързани с НОИ съобщи говорителят на МС Ирина Белчева. Тя съобщи и новините от Министерството на околната среда и водите за сделка с емисии с Малта.

След заседанието на Министерския съвет служебният министър на правосъдието Мария Павлова съобщи, че е била в Брюксел и там са били обсъждани темите за борба с киберпрестъпността, ограничаването на завръщане на бойци терористи и създаване на европейска прокуратура. „България се присъедини към създаването на европейска прокуратура, а другото е на фаза работни доклади“, посочи Павлова и добави, че европейската прокуратура ще се занимава със случаи на нарушаване на финансовите правила на ЕС.

Във втората част Стажанта е на гости на омбудсмана Мая Манолова във връзка с инициативата „Великден за всеки“. На гости в „Просто Диков“ в неделя ще бъде Анелия. Тяе част от кампанията заедно с Криско, Миро. Тити Папазов и други звезди.

Мая Манолова не пожела да отговори на нито един политически и партиен въпрос от позицията на омбудсман и каза само, че за нея е важно политиците да не получат амнезия и да не се откажат от предизборните си обещания. Тя вече има законодателни предложения срещу недобросъвестни работодатели за ограничаване на съвременното робство в България.

Манолова посочи, че Топлофикация ще бъде задължена да предостави пълна информация за това как изразходва парите на софиянци и обясни, че става въпрос за юрисконсулските възнаграждения, които са голямо перо на дружеството. Омбудсманът каза, че ще разгласи тази информация. Тя очаква произнасяне от ВКС по таксата сградна инсталация и посочи, че съдът трябва да се произнесе през април.

Стажанта броди и пред сградата на Реформаторския блок на „Раковска“ 134. Бившият министър на образованието Тодор Танев каза, че отговаря само за собствените си занимания в университета и каза.

„Комунизъм и антикомунизъм отдавна се знае, че не е печеливша карта“, коментира Танев.

Димитър Делчев от „Движение България на гражданите“ каза, че не са си получили заслуженото заради слугинажа на Бойко Борисов, а заради това, че не са успели да покажат единност и принципни интереси.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …