събота , 24 март 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Стажанта броди по баирите на „Пирин“ и „Витоша“ с Андрей Ковачев и Антоний Стефанов

Стажанта броди по баирите на „Пирин“ и „Витоша“ с Андрей Ковачев и Антоний Стефанов

Този петък „Стажанта“ предлага среща в студиото, тъй като парламент няма и обичайните бродения в сградата на Народното събрание днес са заменени от бродене по баирите с гостите му – природозащитника Андрей Ковачев и Антоний Стефанов – ръководител на екип за план за управление на парк „Пирин“.

„В президента Радев беше топката да покаже какво представлява и дали го бива или не. Законът за концесиите беше подарък за мафията и олигархията. Някои от тях можеха да бъдат вечни, други по 50 години“, твърди Ковачев.

„И обществото трябва да има някаква полза, защото това е наша собственост“, добави природозащитникът. Той каза, че „Пирин“ е национален парк, а това означава територия, която се създава за опазване на дивата природа, а ако бъде променен плана му за управление, той ще бъде унищожен.

„Това е нов план, а не актуализиран. На всеки 10 години те би трябвало те да се актуализират“, подчерта Ковачев. Той посочи, че в момента в 10% от територията на „Пирин“ се допуска строителство на спортни съоръжения. Той е категоричен, че не трябва да се строи повече в парка.

Ръководителят на екип за план за управление на парк „Пирин“ Антоний Стефанов донесе карта на парка. Той каза, че 78 експерти са работили и са направили нови проучвания. По думите му, старият план не може да остане в сила. „Старият план казва, че над Банско се карат ски и това е единствената зона за туризъм. Имахме за цел да проучим на база на екологичните дадености, ценните видове, защитени от изчезване, показваме местата, на които потенциално могат да се развият нови бази“, добави Стефанов. „Законът за защитените територии обяснява какво може да се прави“, обясни още той и каза, че и в Италия има подобни големи паркове, а в него има отделени зони за туризъм.

„В националните паркове, втора категория, какъвто е нашият, не се допуска строителство на нови спортни съоръжения. В редица паркове има заварено положение. В световната практика има буферни зони, които се обявяват за защитени от ЮНЕСКО и това се бърка много често“, обясни Андрей Ковачев. Стефанов посочи според закона кое е дефинирано като зона за туризъм и забрана за строителство.

Стажанта и гостите му обсъдиха и състоянието на парк „Витоша“. „Съвременното устройствено планиране предвижда забрана на строителство на инфраструктура, строителство на нова леглова база, хижи, хотели, жилищни и други бази“, коментира Стефанов.

„Това е решаващият момент, в който ще се разбере дали ще застроим тези планини и ще ги изсечем, защото тези планове разрешават изсичане на горите“, заяви Ковачев и добави, че една цивилизована нация не унищожава направеното без причина.

„Камертонът им е развален. Да го сверят“, заяви от своя страна Стефанов.

Чуйте целия разговор на Стажанта с Андрей Ковачев и Антоний Стефанов както и тезите им в следващото видео:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

2 коментара

  1. ЛОШО Е НА СТАРИ ГОДИНИ ДА ВЛИЗАШ В РОЛЯТА НА МЕДИЕН ПОМИЯР НА ЦЕКО МИНЕВ

  2. Коректор

    Към Сашо Диков : Много се изложихте днес за Банско , Витошa. Пазете си рейтинга.