понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Стажанта броди на паметника „Левски“, из Министерския съвет, централата на СДС и Окръжна болница

Стажанта броди на паметника „Левски“, из Министерския съвет, централата на СДС и Окръжна болница

Тази седмица Стажанта броди из Министерския съвет и централата на СДС, където задава неудобни въпроси за европарите в Образователното министерство, както и в Окръжна болница, където разговаря с изпълнителния директор д-р Славчо Близнаков.

Началот обаче Стажанта посвети на официалната церемония по отбелязването на 144 години от смъртта на Васил Левски. Вижте какво казаха столичният кмет Йорданка Фандъкова и президентът Румен Радев пред събралото се множество на паметника „Левски“ в София.

Стажаната нищи и казуса със замразените евросредстава по оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ в управляваното доскоро от Меглена Кунева Министерство на образованието.

„Няма замразени пари. Парите по всяка една от програмите се дават предварително от българския бюджет, след това, за да можем да вземем парите от европейския бюджет, те трябва да бъдат верифицирани и тези пари пристигат от Европейската комисия. Това, което ние трябва да направим, е бележките, които е дала ЕК, да ги изпълним“, каза бившият образователен министър Меглена Кунева пред Стажанта.

Ако бях допуснала да има корупция в тази система, никога нямаше да ни бъдат тези пари, категорична бе тя.

По думите ѝ правителството е паднало заради неприетия антикорупционен закон. „Ако има слепота, че българските граждани искат справедливост, то явно не са разбрали най-важното послание, ако искаме нормална европейска държава, трябва да обърнем внимание на корупцията и да се преборим с нея“, отбеляза още Кунева.

На свой ред, служебният министър на образованието и някогашен зам-министър Николай Денков изтъкна, че трябва да използваме термина замръзяване. По думите му има замразени средстава, защото ако поискаме сега от ЕК, то тя няма да ги възстанови, докато не решим проблемите.

Във втората част, Стажанта броди из Окръжна болница, където разговаря с д-р Славчо Близнаков, изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Анна“.

Оказва, че служебният министър на здравеопазването иска да възстанови предходния шеф на болницата, уволнен от Петър Москов, който е държал 6 млн.лв. на здравното заведение във фалиралата КТБ. Струва ми се съмнително желанието на Илко Семерджиев да го възстановява на поста, каза Стажанта.

Камерата му засне по покана на директора какво е направено в болницата за последната година и половина.

Тъжното е, че служебният здравен министър Илко Семерджиев вече няколко седмици не дава отговор на въпросите какво се случи във Фонда за лечение на деца в чужбина и по казуса с ваксините, отбеляза в коментара си на водещ Сашо Диков.

Надникнете към скандалите в здравеопазването в следващото видео:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

Един коментар

  1. Не е лошо и да попитаме др. Семерджиев,който дойде на бял кон да сее правда,в здравната ни система,да въдвори ред и да поправи всички грешки,а именно, да спрем тия пусти пръстови идентификатори,да забравим въобще тия 400 хиляди лева които платихме за софтуер,и отделно няколко милиона които болниците вече платиха за да си закупят прословутите машинки и да започнем наново,с електронна здравна карта,нова обществена поръчка,спечеленна от незнайна фирма по изключително „прозрачен“ начин още стотици хиляди левове на данъкоплатеца.Трябва да попитаме др. Семерджиев,защо е това упорство и бързане,да поръчваме ваксини,да заваксаме на склад за следващите 3 години при положение че засега ваксини има,ами,той не е ли служебен министър,има няма месец и половина ще е тук,не трябва ли подобни решения да се взимат от редовно избрано правителство каквото и да е то по цвят.Отговорът е ясен,само трябва да ни е по-дълга паметта,През своето управление като министър на здравеопазването 1999-2001г. Др. Семерджиев е разследван от прокуратурата за ощетяване на бюджета,заради сключването на поръчки с чужда фирма която дори не е била вписана в българсккият регистър което е общо взето незаконно,договорите за изграждане на интегрирана информационна система на НЗОК с американската компания „АремисСофт“ на стойност от 7 милиона и половина лева. Заради сключените съмнителни договори Американската комисия по ценни книжа и фондови борси започва разследване на фирмата за финансови злоупотреби и измами,като остановява че „Аремиссофт“ е зявишила многократно цената за предлаганата услуга в поръчката с Националната Здравно Осигорителна Каса,единият от собствениците на компанията Ройс Паядис е осъден на 3 години пробация и колосалните 200 000 000 долара най голямата парична глоба наложена от американската комисия в историята.Изводът,в САЩ такива хора биват осъдени,а в България ги назначаваме за служебни министри.Браво на СДС-то за такива кадри,браво и на социалистите че пак ги връщат във власта или другарката Нинова не е забравила седесарските си корени и ще сподели погачата със стари бивши съпартийци.Сега,ще ни заробят отново,с рамкови договори,поръчки и кой знае какво и кой ще им търси сметка,те не са от тук,за малко са дошли,служебни са,герберите ще си трият още един полумандат ръцете със служебното на БСП и така в една вечна спирала на статуквото и номенклатурата,ако не са те ще са тяхните внуци и правнуци,докато на ббългарина не му светне най накрая че да ги пометем веднъж завинаги