вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Стажанта броди дистанционно в Румъния с Владо Береану

Стажанта броди дистанционно в Румъния с Владо Береану

Стажанта днес ще бъде в извънреден формат от студиото с Владо Береану. Причината е продължаващите вече шести ден протести в Румъния. Береану обобщи какво се случва на живо в момента в Букурещ и анализира ситуацията в северната ни съседка.

„И в момента, телевизиите предават, че над 500 000 души са по улиците на Букурещ в момента. Около 50 000 от тях са пред сградата на правителството. Протестиращите, въпреки оттеглянето на указа за промяна на законодателството, нямат доверие на това правителство, особено след като премиерът обяви, че виновен за прокарването на този закон е министърът на правосъдието“, заяви Владо Береану.
Той припомни, че снощи пред сградата на правителството е имало около 170 000 души.

Междувременно под натиска на протестиращите в 17 ч. се е събрало извънредно заседание на румънската социалдемократическа партия, а основната обсъждана тема е дали правителството да оттегли извънредния указ, с който бе променено законодателството. С него престъпления по служба с щета по-малка от 45 000 евро, да не се считат за престъпления.

„Това възмути населението, което 6-ти ден протестира по улиците на Букурещ. На това заседание се взема решение да се оттегли тази извънредна поправка в закнодателството. След това в 20,20 ч. премиерът излезе пред журналисти и обяви, че днес ще оттеглят поправката, но същевременно хвърли вината върху министъра на правосъдието. Обяви и че тази поправка пак ще бъде предложена, но на парламента. Това днес пак взриви протестиращите, тъй като тя може да бъде прокарана отново“, обясни Владо Береану. Той посочи, че хората вече нямат доверие на това правителство. От 1000 дела, които в момента разследва прокуратурата, около 800 души ще трябва да се смятат за невинни, ако бъде въведена тази поправка.

„Проблемът на лидера на социалистическата партия е, че бе осъден за това, че е нарушил избирателния закон в един референдум, с който се опитваха да свалят президента Басеску. Това закононарушение е доказано и е осъден на 2 години условно“, разказа Береану.

Той обобщи, че протестиращите продължават да се събират и се очаква тази вечер между 500 000 и 1 млн. души да излязат по улиците. Протестиращите все още искат оставката на това правителство. Има и контрапротест на хора, които подкрепят прокарването на този закон, разказа Береану. Те са предимно пенсионери – около 600 души. Правителството е увеличило пенсиите на хората и минималната пенсия сега е 500 лв. Пенсионерите са излезли спонтанно по улиците и защитават управляващите.

Пред правителството има около 50 000 души. По улиците на Букурещ се движат потоци от хора, които ще се съберат на площад Виктория. „Никой не се оплаква от това, че вече шести ден не можеш да се движиш из столицата и кръстовищата в центъра на Букурещ са блокирани. Има големи обсъждания направило ли е правителството това, което се е искало от него или не. Според някои, вече няма причини за тези протести, тъй като указът е оттеглен“, добави Береану. Той анализира, че тази поправка би облагодетелствала както левите, така и десните политически формации и указът може много лесно да мине през парламента.

„Те държат много на тази дирекция Антокорупция. Има много високо одобрение към тази държавна институция“, добави журналистът.

„Правителството е предложило за обсъждане в парламента същия закон, който бе премахнат по-рано днес. Опасенията на протестиращите се оказват верни. Това е същият закон, но той ще трябва да мине по парламентарен път. Вероятно протестът тази вечер ще продължи“, добави Береану.

Чуйте целия анализ за ситуацията в Румъния и коментара на Владо Береану в следващото видео:

Във втората част на „Просто Диков“ Владо Береану разказа любопитна история за румънски политик за български корени, който бил замесен с корупционни практики.

„Дариус Вълков е 40-годишен политик, разказа Береану. По думите му, той става член на либерално-демократичната им партия. През 2004 г. той е кмет на румънската Слатина. Той е изключително успешен политик. Интересното е, че напуска заради съмнения на съпартийците си и за една нощ става социалист. Междувременно един голям строителен магнат е арестуван заради това, че не си е платил данъците“, разказа Береану.

По думите му, оказва се, че най-големият дарител на магната е Дариус Вълков по времето му на кмет. Береану обясни и каква е схемата, в която е бил замесен той, както и че размените на парите между магната ставало на гробищата в Слатина и Букурещ. Разследващите открили скъпи картини,

Чуйте подробности за Дариус Вълков и факти от делото, което се води срещу него и което е достойно за филмова история:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …