сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Стаж в ЦЕРН – мисия възможна

Стаж в ЦЕРН – мисия възможна

Да попаднеш в ЦЕРН съвсем не е толкова трудно. Твърди го млад български учен, който е изкарал стаж в Европейската организация за ядрени изследвания преди време.

Срокът, до който всеки желаещ може да кандидатства за такава програма, тази година е до 25 февруари.

По думите на Венелин Кожухаров, доктор по физика на елементарните частици и високите енергии и понастоящем преподавател в СУ, документите се подават на уебсайта на организацията, а останалото е много знание и разбира се късмет да бъдеш избран.

Програмата за летни студенти от страните членки на ЦЕРН, по която той е работил през 2002 г., трае три месеца. Приемът е силно ограничен, като от България се приемат двама души.

„Най-важното за мен беше да видя реални експерименти и хора, отдадени изцяло на призванието си да изследват и обясняват този микросвят“, казва Кожухаров.

Кой може да участва, какво е необходимо за кандидатстването и какви други програми има – чуйте в разговора:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …