вторник , 20 ноември 2018
Начало / Новини / Старт на Световното първенство по футбол: Три милиарда души се очаква да гледат Мондиала в Русия

Старт на Световното първенство по футбол: Три милиарда души се очаква да гледат Мондиала в Русия

От днес до 15 юли светът е футбол. Тази вечер в Москва започва 21-вото Световно първенство по футбол, а честта да открият най-гледания спортен форум на планетата ще имат домакините от Русия и Саудитска Арабия. А у нас на стадион „Юнак“, където футболните запалянковци са се събрали да гледат откриването на Световното първенство.

Откриването на 21-вото Вветовно първенство по футбол беше наблюдавано от 80 000 хиляди души на стадиона и милиони зрители пред малкия екран по целия свят. Бразилската футболна икона Роналдо – двукратен световен шампион с Бразилия – също взе атрактивно участие в церемонията по откриването на шампионата.

Очаква се предстоящите футболни срещи да се гледат от три милиарда души, а над половин милион фенове да посетят Русия. Заради огромния интерес мерките за сигурност са безпрецедентни. Хиляди полицаи и военни са разположени в градовете – домакин. На ключовите места са поставени заграждения, а стотици камери следят за реда с цел предотвратяване на хулигански прояви и опити за атентати.

Въздушният трафик над градовете също е ограничен. Властите обещават да направят всичко възможно футболните страсти да останат само на стадионите. Стадионите от програмата на Мондиала са оградени с тежки мрежи и оборудвани с хиляди камери. Руската държава ангажира и полицията от казаците в Ростов, един от градовете домакини. Около 300 члена на тази религиозна, традиционна общност ще помагат на властите в охраната на стадиона в Ростов на Дон, близо до границата с Украйна.

Държавите, участващи в надпреварата, изпратиха в Русия свои полицейски екипи. Освен това всеки футболен фен, пристигнал в страната, получава специална лична карта, която му осигурява достъп до стадионите. Това ще позволи на властите да следят всеки запалянко. Целта е да бъдат педотвратени безредици.

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …