понеделник , 19 ноември 2018
Начало / Хайд Парк / Стари практики в нов закон – има ли нужда от нов антикорупционен орган?

Стари практики в нов закон – има ли нужда от нов антикорупционен орган?

Очаквано президентът Румен Радев наложи вето върху приетия в края на миналата година Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество В мотивите е записано, че новоприетият закон „не само не създава адекватна нормативна основа за справяне с корупцията, но дори ще затруднява борбата с нея“. Необходим ли е нов орган, който да се бори с корупцията по високите етажи на властта и какво липсва в сегашното законодателство – анализ направиха Грета Ганева от фондация „Антикорупционен фонд“ и Неда Грозева от Български институт по правни инициативи.

„Този закон има за цел да търси превенция и да налага наказания на лица, които са в управлението. За подобен ефект обаче трябва политическа воля. Има нужди от промени в законодателството. Възраженията в мотивите на президента са представени и в докладите на нашите европейски партньори. Корупцията не е просто усещане, тя е факт“, каза Ганева и допълни, че съществуващите органи за борба и превенция на корупцията не действат ефективно – Комисията за конфликт на интереси работи в умален състав и без председател, а в Комисията за незаконно придобито имущество няма методика.

„През октомври президентът свика два Консултативни съвета и двата бяха посветени на развиването на антикорупционно законодателство. От тях стана ясно, че има противомислие, а не обединение по темата. Необходим ли е нов орган? По-скоро не. Корупцията е устойчива система и антикорупционната мярка също трябва да бъде система. Ако новият закон обединява вече съществуващи структури, той ще обединява съществуващи лоши практики“ , посочи Грозева.

Вижте също

Татяна Дончева: Акцията срещу кмета на Септември е продуктово позициониране на новия антикорупционен орган. Гейското лоби в България е достатъчно мощно, за да прокара Истанбулската конвенция

Защо акцията на спецпрокуратурата срещу кмета на Септември Марин Рачев беше толкова грандиозна? На този …

2 коментара

  1. Добър разговор. [Link deleted]

  2. Добър разговор.