сряда , 26 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Стара Загора събира българи от чужбина за фолклорен фестивал
STARA_ZAGORA картинка

Стара Загора събира българи от чужбина за фолклорен фестивал

Третата фолклорна среща на българските състави от чужбина събра хора от цял свят в Стара Загора, които ще чуят и видят традиционни народни песни и танци. Колегата ни Божидар Николов разговаря с Гергана Тончева, която споделя, че фолклорът за нея е живот. От 17 години тя живее със съпруга си в САЩ, но продължава да носи традиционните български народни песни в сърцето си.
„Беше трудно да сляза от сцената, но когато имам възможност, винаги пея с най-голямо удоволствие и от душа. Днес ще изпълня една ръченична песен“, разказа Гергана Тончева.

„Има много участници в програмата. Ще имате възможност да видите много от емигрантите. Те ще представят нещо българско, което отнасят по целия свят. Радвам се, че американците харесват много българската музика – както песните, така и инструменталите, и танците“, споделя още Тончева. Тя разказва, че на такива събития в САЩ винаги присъстват много американци. Това е както радостно, така и тъжно за нея, тъй като понякога чужденците са повече от българите.

„Надявам се, че няма да умре българското. Спрете с тази чалга! Огънчето на българското няма да загине“, коментира емоционално Тончева. Тя каза, че с радост забелязва, че в много села и градове в България се възстановяват читалищата и школите за български народни танци.

„Нека не забравяме откъде сме тръгнали. Ние сме българи и аз с гордост заявявам, че съм българка“, добави изпълнителката. Събитието ще бъде днес и утре в Стара Загора и в него ще вземат участие изпълнители както от чужбина, така и от България. Те се събират в традиционни носии. Предвидена е програма и за децата. Организирани са и лекции и семинари.
Вижте още за събитието в следващото видео:

Вижте също

avtobus

Автобус на градския транспорт се вряза в къща на ул. „Пушкин“

Автобус на градския транспорт се вряза в къща, в близост до училище, на ул. „Пушкин“ …