петък , 19 октомври 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Стара Загора събира българи от чужбина за фолклорен фестивал

Стара Загора събира българи от чужбина за фолклорен фестивал

Третата фолклорна среща на българските състави от чужбина събра хора от цял свят в Стара Загора, които ще чуят и видят традиционни народни песни и танци. Колегата ни Божидар Николов разговаря с Гергана Тончева, която споделя, че фолклорът за нея е живот. От 17 години тя живее със съпруга си в САЩ, но продължава да носи традиционните български народни песни в сърцето си.
„Беше трудно да сляза от сцената, но когато имам възможност, винаги пея с най-голямо удоволствие и от душа. Днес ще изпълня една ръченична песен“, разказа Гергана Тончева.

„Има много участници в програмата. Ще имате възможност да видите много от емигрантите. Те ще представят нещо българско, което отнасят по целия свят. Радвам се, че американците харесват много българската музика – както песните, така и инструменталите, и танците“, споделя още Тончева. Тя разказва, че на такива събития в САЩ винаги присъстват много американци. Това е както радостно, така и тъжно за нея, тъй като понякога чужденците са повече от българите.

„Надявам се, че няма да умре българското. Спрете с тази чалга! Огънчето на българското няма да загине“, коментира емоционално Тончева. Тя каза, че с радост забелязва, че в много села и градове в България се възстановяват читалищата и школите за български народни танци.

„Нека не забравяме откъде сме тръгнали. Ние сме българи и аз с гордост заявявам, че съм българка“, добави изпълнителката. Събитието ще бъде днес и утре в Стара Загора и в него ще вземат участие изпълнители както от чужбина, така и от България. Те се събират в традиционни носии. Предвидена е програма и за децата. Организирани са и лекции и семинари.
Вижте още за събитието в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …