понеделник , 21 май 2018
Начало / Жива връзка / Стъпки към признаването и сертифицирането на българския език в Илинойс

Стъпки към признаването и сертифицирането на българския език в Илинойс

Българската общност в Чикаго предприе сериозни стъпки българският да бъде признат и добавен към останалите езици, одобрени за печата за двуезичност на щата Илинойс. Това би могло да даде известно преимущество да българските деца, когато кандидатстват в колеж, или при намирането на работа.

Миналата седмица се състоя среща на директори на български неделни училища и генералния консул на Иван Анчев с представители на образователните власти на Чикаго и Илинойс.

Какъв е резултатът от тази важна за българската общност среща и какво точно представлява печатът за двуезичност, вижте в репортажа на Елена Хотинова:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …

Един коментар

  1. Камелия Конакчиева

    Здравейте, много се радвам на всеки репортаж на тази тема! Но за да дадете по-пълна информация, мога да ви подхвърля идеята да включите в темата и Анжела Хъшева, директор на училището ни в Сиатъл, щата Вашингтон. Това училище работи с американския инспекторат от 2013 год. и от 2014/2015 е постигнало това, за което тепърва ще се борят в Чикаго. И те го знаят. Още през 2015 год. се похвалиха с успех за печата за двуезичност, но се оказва явно, че е по-сложно. Не става ясно точно как ще се одобри и кой ще провежда теста, а пътят е вече утъпкан от Сиатъл. Затова бихте могли , в ролята си на медия, посредник, да разпространите още по-широко опита им. Същото важи и за Европа, където има български училища – европейски изпитни центрове за официални европейски сертификати.

    Давам ви координатите на Анжела Хъшева, Сиатъл – ahasheva@gmail.com или https://www.facebook.com/angela.hasheva?fref=ts

    А за Европа, бих могла аз самата да участвам и да разкажа как училището в Париж стана европейски изпитен център и колко сесии е провело вече с получени сертификати за десетки наши ученици.

    Въпросната петиция до европарламента не е подадена и няма особен шанс. Исканията към министрите на образованието трябва да се оформят по-ясно и да се засили натискът върху образователните администрации за взаимното признаване на езиковите компетентности на децата ни.